Au fost adaugate Autostrada Timisoara-Arad, centura Sibiului si pasajul Basarab din Bucuresti. Noua harta permite vizualizarea in format 3D a siturilor culturale si istorice de referinta. 

Noul Atlas Digital al Romaniei, RO.A.D.2012.10, care se va lansa maine, cuprinde informatiile adunate timp de 3 ani. Marele atu al noii harti este vizualizarea in format 3D a siturilor culturale si istorice de referinta din Romania, finisate cu mare atentie la detalii.

Atlasul Digital al Romaniei dispune de peste 1200 de localitati din Romania la nivel de detaliu, cu acoperire din Delta Dunarii si pana in varful Muntilor Carpati, si beneficiaza de cele mai noi caracteristici tehnologice disponibile pe platformele dispozitivelor de navigatie Garmin.

Pe langa functionalitatea si precizia detaliilor pe care am vrut sa le atingem cu aceasta noua editie a RO.A.D., am dorit ca Atlasul sa cuprinda si valorile culturale esentiale ale Romaniei si nu doar coordonateale cartografice standard. Noua harta va fi o reala placere in mana celor care pornesc la drum si doresc sa descopere Romania prin prisma dispozitivelor de navigatie Garmin”, a declarat Bogdan Condurateanu, director tehnic al Sheba Distribution si initiatorul Proiectului Romania Digitala.

Directionari precise si in timp real 

In Bucuresti s-a demarat un amplu program de introducere al restrictiilor de incadrare in banda. Conducatorii auto vor fi avertizati din timp pe ce banda sa se incadreze pentru realizarea anumitor manevre. De-a lungul tuturor autostrazilor s-au implementat indicatii vocale speciale si de incadrare in banda pentru ca soferii sa fie avertizati din timp si cu maximum de acuratete asupra manevrelor ce vor urma. Acoperirea cu drumuri s-a extins in judetele Giurgiu, Tulcea, Constanta, Braila, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud, Mures si Sibiu.

Peste o suta de sensuri giratorii noi au fost implementate in harta. De asemenea, Atlasul Digital al Romaniei aduce in plus acoperire de ultima ora printre care centura Sibiului, autostrada Timisoara-Arad (ce se va deschide la sfarsitul anului), pasajul Basarab complet, varianta noua de rutare de la Razoare, data in folosinta doar de cateva zile.

Pe langa acestea s-au adaugat foarte multe solutii de acces in marile centre comerciale, cel mai nou fiind in Bucuresti, la Colloseum. Peste 30 de orase mari au implementate blocurile extrudate 3D pentru o experienta de navigatie fara egal.

 

Descopera marile monumente istorice ale Romaniei pe GPS

Tehnologia 3D a permis, pe baza studiilor fundamentate istoric si arheologic in literatura de specialitate, reconstituirea unor monumente istorice din trecutul Romaniei, inregistrate in patrimoniul UNESCO, cum ar fi Cetatile dacice din Muntii Orastiei: Costesti, Blidaru, Piatra Rosie si incinta sacra de la Sarmizegetusa Regia. In Atlas se pot vizualiza cladirile magnifice ale Palatului Augustaliilor si Amfiteatrului Roman de la (Ulpia Traiana) Sarmizegetusa, impreuna cu castrele de la Drobeta, Buciumi si Bologa. O atentie deosebita a fost acordata reconstituirii Podului lui Apolodor din Damasc de la Drobeta, care facea legatura in trecut intre castrele Pontes (din Bulgaria) si Drobeta.

Reconstituirile 3D sunt doar partea cea mai spectaculoasa a unui efort de a realiza primul repertoriu topografic al tuturor fortificatiilor din Romania, din toate perioadele istorice: neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, perioada Latene si stapanirea romano-bizantina, epoca migratiilor, feudalism si epoca moderna. S-au identificat si plasat pe harta sute de fortificatii. La o parte din acestea s-au publicat planurile trase la scara si georeferentiate, astfel incat cei interesati pot ajunge, ghidati de GPS-urile Garmin pe drumuri de pamant si poteci de munte, sa viziteze locurile in care s-a scris istoria Romaniei.

De asemenea, monumente valoroase consacrate in patrimoniul UNESCO au fost modelate 3D: bisericile de la Voronet, Moldovita, Sucevita, Putna si Arbore. Mari atractii turistice medievale ale Romaniei sunt si ele prezente: Bisericile fortificate de la Viscri si Valea Viilor, Castelul Bran si Castelul Huniazilor.

Din patrimoniul modern de valoare al Romaniei au fost modelate 3D Palatul Peles si Pelisor de la Sinaia, Palatul Culturii de la Iasi si Palatele Elisabeta, Ghica, Cantacuzino din Bucuresti. Cladirile publice monument istoric au fost modelate cu grija si atentie la detalii, 50 dintre acestea aflandu-se numai in Bucuresti: Palatele BNR, Palatul CEC, Palatul Patriarhiei, Muzeul National de Istorie, Palatul Scoalelor, Palatul de Justitie, sediul MAI, Primaria Municipiului Bucuresti si multe altele. Nu putea lipsi o cladire emblematica pentru Romania contemporana: Palatul Parlamentului. In general s-au modelat cladiri moderne si contemporane valoroase arhitectonic: Palatul Telefoanelor, Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, Opera Romana, precum si monumente industriale: Podul Carol I (cunoscut si ca Podul Saligny) de cale ferata de la Cernavoda si Podul rutier in arc de la Agigea.

Detalii tehnice

Harta s-a marit de la 395 MB la 470 MB si beneficiaza de o tehnologie noua de criptare care necesita actualizarea firmware-ului de pe aparate. RO.A.D.2012.10 este, in acest moment, disponibila doar pentru anumite familii de aparate GPS Garmin.

Pretul unui card cu RO.A.D.2012.10 este de 475 Lei fara TVA. Preincarcat pe aparatele Garmin comercializate de Sheba Distribution, RO.A.D.2012.10 are un pret de doar 99 Lei cu TVA inclus. Toti utilizatorii care au achizitionat RO.A.D.2009.10 in ultima luna beneficiaza de update gratuit la RO.A.D.2012.10, iar toti cei care au cumparat RO.A.D. inainte de aceasta data beneficiaza de 50% reducere la achizitia upgrade-ului la noul RO.A.D.

Cu ocazia lansarii noului RO.A.D. se relanseaza si site-ul Proiectului Romania Digitala, www.romaniadigitala.ro. 

Sursa: Garmin

Share articol: