Omul care va conduce Apple a stat pana acum mai mult in umbra.

In scrisoarea prin care si-a anuntat demisia, Steve Jobs i-a cerut lui Tim Cook sa preia fraiele companiei. Noul CEO de la Apple ocupa pana acum functia de director operational al companiei. Steve Jobs si-a dat demisia, precizand ca doreste sa-si pastreze pozitia de presedinte al consiliului de administratie. Vezi motivele!

Despre Tim Cook s-ar putea crede ca este un om de baza al Apple. El a stat doua luni la carma companiei in vara lui 2004, cand Steve Jobs era in convalescenta dupa operatia suferita la pancreas. In 2009, Cook era din nou la conducere, din cauza unei noi operatii suferite de Jobs, un transplant de ficat.

Cu toate acestea, insa, Tim Cook, mama dreapta a lui Steve Jobs, a fost acuzat de infidelitate. Au circulat zvonuri potrivit carora acesta ar fi urmat sa paraseasca Apple pentru a pleca la Dell sau la Motorola.

“Tim Cook nu ela fel de carismatic ca Steve Jobs, insa impune mare respect”, spunea Carolina Milanesi, analist Gartner.

In 2009, un director general de la Apple declara pentru publicatia Wired: "Steve este fata companiei si e foarte implicat in dezvoltarea produselor, dar Tim este omul care ia toate ideile de design si le transforma intr-un munte de bani".

Cook, care are acum 50 de ani, a fost angajat de Steve Jobs la Apple in 1998, ca sa imbunatateasca productia de calculatoare. In 2005 era numit Director operational (Chief Operation Officer).

Noul CEO de la Apple este inginer si are un master in administrarea afacerilor la Universitatea Duke. Pana sa lucreze la Apple, a mai trecut pe la IBM si Compaq, companie detinuta acum de HP. Ce se va intampla cu iPhone si iPad dupa demisia lui Jobs.

Ramane de vazut ce salariu va avea Cook. El a primit in ultimul an un bonus de aproape 60 de milioane de dolari, bani in mana si actiuni. De cand a venit la Apple, a vandut actiuni de peste 100 milioane de dolari. Chiar daca intoarce banii cu lopata, nu are o locuinta a lui. Sta cu chirie intr-o casa din Palo Alto, California. Steve Jobs are un salariu simbolic de 1 dolar.

Bursele nu au reactionat prea bine dupa anuntul demisiei lui Jobs. Acţiunile Apple listate la Frankfurt au deschis in scadere cu 5,6%. In SUA, decizia a surprins investitorii, iar actiunile, revenite la tranzacţionare la ora 18:55 la New York, au cazut cu 7% in sesiunea tranzactiilor electronice de seara dupa ce inchisesera in urcare cu 0,7%.

In prezent Apple este cea mai mare companie de IT din lume, cu o capitalizare de piata de 320 de miliarde de dolari.

Sursa: CNN, Time

 

Citeste si:

TOP Cel mai rapid telefon la navigarea pe Internet

Un iPhone 4 ieftin urmeaza sa se lanseze. Vezi ce se mai stie despre iPhone 5

iPhone 5 va avea concurenta serioasa dupa lansare

Share articol: