Moda literaturii revine, dar obiceiurile de lectura se schimba. Cu ani in urma parintii nostri mergeau la biblioteca, bateau librariile in lung si-n lat sau imprumutau volume care se gaseau cu greu

Acum insa, cartea e la cateva click-uri distanta si mirosul paginilor a devenit strain pentru multi dintre noi. Pasionatii de lectura, care citesc zi de zi, au parte de o noua provocare. Un touch screen in loc de pagini, notite si sublinieri in timp real si chiar un dictionar in care pot cauta expresiile necunoscute. Pentru ca asa se rasfoieste cartea in secolul 21.

Vlad Puescu, managerul unei edituri: "E-readerul este investitia perfecta pentru un pasionat de lectura. In primul rand pentru ca iti ofera portabilitate, poti sa ai 2.000, 3.000 de carti oriunde cu tine. E o investitie pe care ti-o recuperezi pentru ca sunt mult mai ieftine cartile electronice, in medie cam cu 30, 40% fata de cartile tiparite."

Cititorii care nu s-au hotarat deocamdata de partea cui sa fie, a hartiei sau a tabletelor care tin loc de biblioteca, le pot incerca pe acestea din urma intr-o cafenea din Bucuresti.

Daniela Filip, PR cafenea: "Aceasta cafenea s-a nascut din dragostea pentru carti, pentru gastronomie si arhitectura si atunci mi s-a parut firesc sa avem si aceste carti intr-o maniera moderna. In aceasta varianta putem foarte repede, atunci cand bem o cafea, sa mai citim, sa mai iesim putin din acest cotidian stresant si sa ne regasim."

Pentru scepticii care au ridicat deja din spranceana si sustin ca un asemenea dispozitiv este un moft, am facut un experiment care sa arate ca, in primul rand, un e-reader este practic. Am inlocuit, intr-o poseta, un volum de 900 de pagini, cu un e-reader cu o biblioteca cu 40.000 de carti. Greutatea posetei a scazut considerabil.

Insa librariile nu isi inchid usile una cate una. Ele se transforma in locuri de socializare, in care mirosul cartilor este insotit de o ceasca de ceai sau un pahar cu vin. Mai avem insa mult pana sa-i ajungem din urma pe cititorii americani.

In vreme ce in Romania piata de carte electronica reprezinta 1% din vanzari, iar in Europa 2%. Peste ocean, vanzarile de carte electronica acopera 25% din totalul vanzarilor de carte.

Gasiti detalii despre lectura in era digitala, dar si despre cele mai noi aparitii in materie de carti electronice pe www.onemagazine.ro.

Sursa: stirileprotv

Share articol: