Romanii ies in strada impotriva ACTA, tratatului care urmareste distrugerea torrentelor

Mitingurile vor avea loc in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca
Internautii din toata Europa vor protesta pe data de 11 februarie impotriva ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), un document care ar putea duce la disparitia site-urilor de torrente, dar si la limitari grave ale libertatii sub pretextul protejarii drepturilor de autor.
Internautii ies in strada pentru a trage un semnal de alarma si a-i convinge pe alesii din cadrul Parlamentul European, dar si pe cei din Parlamentele statelor semnatare sa nu ratifice documentul.
In Romania, proteste vor avea loc in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Ele sunt organizate de Access, o comunitate care are membri in toate tarile si care militeaza pentru libertate in mediul online.
ACTA ar putea avea un impact mai puternic decat celebrul SOPA al americanilor, despre care se spune ca va ingropa site-urile de file-sharing. Concret, tratatul semnat de tara noastra, vorbeste despre protejarea drepturilor de autor si ar duce atat la eliminarea site-urilor care permit descarcarea de continut ilegal, cat si la sanctionarea celor care beneficiaza de pe urma filmelor sau muzicii piratate.
Intr-un document online al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, organizatie contestatara a proiectului, se enumera cateva dintre "amenintarile la adresa libertatii de exprimare si accesului la cultură":
"1. Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale.
2. ACTA va lasa reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impune obligatii referitoare la monitorizarea continutului online de catre terte parti, cum ar fi intermediarii Internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online.
3. ACTA poate impiedica utilizarea patrimoniului cultural al societatii, intrucat sporeste sanctiunile si riscurile de natura penala pentru utilizarea operelor ai caror proprietari sau detinatori de drepturi de autor sunt dificil sau imposibil de identificat sau localizat (asa numitele opere orfane).
4. Prevederile din versiunea finala a Acordului, al caror inteles nu va fi clarificat înainte de ratificarea ACTA, sunt vagi si risca sa fie interpretate in moduri care ar putea permite incriminarea unui numar mare de cetateni, pentru delicte triviale"
Asociatia pentru Tehnologie si Internet mai sustine ca acest acord ar forta furnizorii de Internet sa-ti monitorizeze clientii si sa puna la dispozitia autoritatilor date referitoare la persoanele prinse ca descarca fisiere ce intra sub incidenta legii drepturilor de autor.
In plus, ACTA ar fi un obstacol in calea inovarii, pentru ca dezvoltarea de software apare in "zone gri" din punct de vedere juridic.
Tarile care au semnat ieri intelegerea sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie. In toamna anului trecut, actul a fost de asemenea semnat de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si SUA.