Fotografiile celor mai vechi texte biblice cunoscute sunt accesibile la o rezolutie foarte mare si intr-un format interactiv

Proiectul de digitalizare a manuscriselor de la Marea Moarta a fost lansat de Google si Muzeul Israel din Ierusalim, pentru a oferi pe Internet imaginile textelor biblice antice la o rezolutie foarte mare. Site-ul va facilita cautarea si incarcarea rapida a fotografiilor celor cinci manuscrise complete din perioada celui de al doilea Templu, din timpul aparitiei crestinismului si a iudaismului rabinic. Imaginile sunt insotite de videoclipuri explicative si informatii despre texte si istoria acestora.

"Acestea sunt de o importanta maxima printre pietrele de incercare ale culturii mondiale monoteiste si reprezinta unica atractie pe care o are Muzeul Israel", au declarat James S. Snyder, Anne si Jerome Fisher, directorul muzeului. Fotograful Ardon Bar-Hama a realizat imagini la o rezolutie de 1200 de megapixeli, folosind dispozitive si tehnici de fotografiere pentru a limita deteriorarea manuscriselor fragile. Fotografiile obtinute au o rezolutie de aproape 200 de ori mai mare decat cele obtinute cu o camera foto standard. Acest fapt inseamna ca utilizatorul poate mari textul pana in momentul in care se poate observa textura materialului. Deasemenea este disponibila si traducere in limba engleza, iar textul din manuscris va fi indexat in cautarile Google.

"Proiectul de digitalizare a manuscriselor de la Marea Moarta, realizat impreuna cu Muzeul Israel, imbogateste si pastreaza o parte importanta a patrimoniului international, facilitand accesul tuturor pe Internet", a declarat profesorul Yossi Matias, unul din directorii Centrului de Cercetare-Dezvoltare Google din Israel. Google a mai fost implicat in proiecte similare in trecut, printre care Google Art Project, Colectia Holocaustului Yad Vashem si Muzeul Prado din Madrid.

Manuscrisele sunt disponibile la adresa:
http://dss.collections.imj.org.ilSursa: The Telegraph


Citeste si:

VIDEO OZN cazut pe fundul Marii Baltice?

Un satelit-monstru al NASA va cadea pe Pamant. Risc destul de mare sa ne loveasca

Filmare 3D a Statiei Spatiale Internationale

Share articol: