Smartphone-uri reduse cu 60%, laptopuri la pret de nimic sau tablete foarte ieftine. De Black Friday gasesti tot ce vrei.

Black Friday, sau vinerea neagra, este sarbatoarea cumparaturilor la reducere, in Statele Unite ale Americii. Are loc in fiecare an, imediat dupa Ziua Recunostintei, si da startul, practic, sezonului de cumparaturi de Craciun si Anul Nou. Traficul nebun, oamenii care se calca pe picioare si zgomotul infernal sunt atributele acestui eveniment care a prins tot mai mult in ultima perioada si la europene.

Vinerea Neagra, sarbatorita in acest an pe 23 noiembrie, este din 2005 incoace cea mai aglomerata zi de cumparaturi in SUA. Multe magazine deschid la 4 dimineata, iar multimea da navala de parca ar veni sfarsitul lumii. In 2011, Black Friday a fost pentru prima data dusa la extrem de unele lanturi de magazine, care si-au deschis portile pentru clienti la ora 00:00, altele si-au primit cumparatorii chiar si cu doua ore inainte de miezul noptii.

Termenul Black Friday a aparut in Philadelphia, unde o publicatie a caracterizat ziua de vineri de dupa Ziua Recunostintei ca fiind neagra din cauza aglomeratiei de pe drumuri, dar si de pe trotuar, unde oamenii adunati la cozi nu mai lasau niciun centimetru liber. Cuvintele au descris sarbatoarea reducerilor intr-un newsletter de PR emis in 1961.

Top 10 cele mai tari smartphone-uri ale momentului

Desi initial sarbatoarea se referea strict la shoppingul din magazine, in ultimii ani multe dintre comenzi s-au dat pe Internet. Pe langa Cyber Black Friday mai exista si Cyber Monday, din ziua de luni urmatoare, si chiar Cyber Thanksgiving, care reuneste reducerile din ziua de joi. Si in Romania, anul trecut, multe dintre vanzari s-au desfasurat pe Internet.

Anul trecut, de Black Friday, 226 de milioane de americani au facut cumparaturi, suma medie cheltuita de acestia ajungand la 398,62 de dolari. In total, in aceasta zi vanzarile au totalizat 52,5 miliarde de dolari, potrivit National Retail Federation.

Ca protest la Black Friday a aparut si Buy Nothing Day (Ziua nu cumpara nimic), o actiune impotriva consumerismului. A fost ideea unui artist din Vancouver pe nume Ted Dave si se sarbatoreste in Statele Unite ale Americii in aceeasi zi in care e si Black Friday, iar in restul lumii o zi mai tarziu.

Anul acesta asteptam cele mai mici preturi la EmagFlancoEvomagAzertyClickshopF64Watchshop,ElefantOkianNemira. Alte stiri despre super reduceri de preturi la produse electronice, electrocasnice si IT&C pe YODA.ro/Black-Friday si stirileprotv.ro in sectiunea Black Friday.

Share articol: