Compania Intel si-a prezentat strategia pentru 2013 si a vorbit despre cateva dintre gadgeturile la care a contribuit.

Intel va pune accentul pe viteza in 2013, dar si pe utilizarea cat mai eficienta a electricitatii, potrivit conferintei de presa de la Targul de Tehnologie CES din Las Vegas. Prezentarea Intel a inclus o noua platforma pentru smartphone-uri, un nou procesor quad-core de tip SoC pe 22nm dedicat tablet PC-urilor si noi Ultrabook-uri convertibile intuitive. Toate acestea au fost anuntate de Mike Bell (foto), Vicepresedinte si General Manager al Mobile and Communications Group, Intel, si de Kirk Skaugen, Vicepresedinte si General Manager al PC Client Group in cadrul Intel.

Ultrabook-urile si laptopurile convertibile raman un pariu pe care compania doreste sa il castige prin intermediul chip-urile Haswell si al noilor Ivy Bridge, care sunt mai eficiente energetic decat procesoarele existente in actualele Ultrabook-uri.

 

Telefoane mobile

Potrivit Intel, in acest moment ar exista 7 smartphone-uri in lume care folosesc actuala platforma Atom, nume de cod Medfield. 

Intel a lansat la CES Atom Z2420, nume de cod Lexington, la 1,2 GHz, bazat pe aceeasi arhitectura Saltwell ca si produsul precedent, Z2460. Z2420 ar urma sa fie destinat pietelor emergente, precum Africa sau India, unde noul Z2420 ar urma sa fie incorporat pe telefoane Android ieftine. 

Mike Bell a mai discutat despre viitoarea platforma bazata pe procesorul Intel Atom Z2580, cunoscuta anterior drept "Clover Trail+", pentru smartphone-uri. Aceasta include un procesor dual-core Atom cu tehnologia Intel Hyper-Threading si un sistem grafic dual-core integrat in procesor.

Bell a precizat ca noua platforma va oferi o performanta de 2 ori mai mare decat solutia actuala oferita de Intel (platformă bazata Atom Z2460), in acelasi timp cu putere mare de procesare si autonomie crescuta a bateriei.

 

Tablete

Bell a reamintit de gama larga de tablete bazate pe procesorul Intel Atom Z2760, care ruleaza pe Windows 8, produse de Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG si Samsung, si a spus ca mai multe modele vor fi disponibile in saptamanile care vor urma.

Vicepresedintele de la Intel a adus si cateva informatii referitoare la viitoarea generatie a procesorului Atom de tip SoC pe 22nm, cu nume de cod "Bay Trail", care va fi disponibil din acest an. Acesta va fi cel mai puternic procesor Atom, de pana la doua ori mai performant fata de actuala generatie. El va fi integrat in dispozitive subtiri de pana la 8 mm, a caror baterie putea fi folosta intreaga zi sau va dura saptamani intregi in standby. Demn de mentionat este ca preturile vor fi accesibile, promite Intel.

 

Ultrabook-uri

Kirk Skaugen (foto jos), Vicepresedinte si General Manager al PC Client Group in cadrul Intel, sustine ca si Ultrabook-urile vor beneficia de o autonomie extraordinara. Ele vor putea fi folosite pana la 9 ore, fapt care le permite utilizatorilor sa nu fie dependenti de incarcator. Totul, gratie noilor procesoare Intel Core.

Cei de la Intel au mai vorbit pana acum despre scaderea consumului procesoarelor Ivy Bridge, de la 17 la 10 watti, insa la CES ei au anuntat ca au reusit sa ajunga la un consum de doar 7 watti. Ultrabook-uri de la Lenovo si Acer folosesc procesoarele economice. Printre primele care vor fi disponibile din primavara se numara Ultrabook-ul Lenovo IdeaPad Yoga 11S si un viitor Ultrabook detasabil de la Acer, pe care Skaugen le-a prezentat in discursul sau. 

Pentru a demonstra impactul celei de-a patra generatii a gamei de procesoare Intel Core, Skaugen a aratat un nou Ultrabook detasabil, un design de referinta, nume de cod "North Cape", care se transforma intr-un tablet PC de 10 mm si care are o autonomie de peste 13 ore.

In cadrul evenimentului, cu ajutorul unei camere 3D, au fost prezentate mai multe modalitati prin care utilizatorii vor interactiona cu dispozitivele. Demonstratiile au fost facute pe un Ultrabook cu ajutorul unor aplicatii prin care obiectele erau coordonate cu ajutorul vocii, a gesturilor, a miscarii mainilor si fetei. Toate au fost posibile cu ajutorul Intel Perceptual Computing SDK Beta.

In acest an Intel estimeaza ca Ultrabook-urile si sistemele all-in-one (AIO) vor oferi aplicatii pentru control vocal (Dragon Assistant) si recunoastere faciala (Fast Access), fara a mai fi nevoie de parole.

Share articol: