Astăzi există mult mai multe opțiuni și tentații decât a cunoscut generația actuală de părinți în copilărie. Televizor, laptop, tabletă, smartphone, smartwatch – tehnologia este tot mai prezentă în viața noastră și într-adevăr o face mai ușoară. Însă părinții se confruntă adesea cu dilema timpului petrecut de cei mici în fața ecranelor: „Cât de mult este prea mult? Ce putem face pentru a limita accesul copiilor la ecrane?”

La astfel de întrebări caută în permanență răspunsurile potrivite.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre timpul pe care copilul tău îl petrece în fața ecranelor și câteva sfaturi despre cum poți, ca părinte, gestiona cât mai bine acest aspect.

Cât timp au voie copiii să stea în fața unui ecran?

Un răspuns clar este greu de stabilit, pentru că nu există o regulă generală. Copiii au nevoi diferite, iar timpul petrecut în fața ecranului depinde în mare măsură și de acest aspect. Cu toate acestea, există recomandări generale ale specialiștilor privind expunerea la ecrane pentru copiii cu vârste cuprinse între zero și zece ani:

  • 0-3 ani: de preferință, fără ecrane, nu mai mult de 30 de minute de media audio, vizionarea regulată și citirea cu voce tare a cărților.
  • 3-6 ani: nu mai mult de 30 de minute în fața ecranului, nu mai mult de 45 de minute de ascultare a mijloacelor de comunicare audio, vizionarea regulată și citirea cu voce tare a cărților.
  • 6-10 ani: maximum 45-60 de minute de media pe ecran, maximum 60 de minute de media audio, citire sau vizionare regulată de cărți cu voce tare.

Cum putem ține sub control timpul petrecut în fața ecranelor? 

  • Impune o limită zilnică pentru privitul la televizor sau pe tabletă. Ai grijă să respecți și tu această regulă și să nu faci derogări doar pentru că îți vezi copilul că stă liniștit și ai putea profita de acest timp.
  • Asigură-te că deții pe deplin controlul cu privire la conținutul pe care îl vizionează cel mic. Astăzi ai la dispoziție numeroase opțiuni prin care poți filtra conținutul afișat pe TV sau tabletă, așa că învață să utilizezi cât mai în detaliu aceste funcționalități, spre binele tuturor.
  • Evită expunerea la ecrane înainte de somn. Un astfel de obicei se întipărește repede și va fi foarte greu de eliminat din rutina copilului. Chiar dacă ți se pare că îl ajută să adoarmă mai repede, în realitate multitudinea de stimuli va afecta calitatea somnului copilului.
  • Alege cu grijă jucăriile pe care i le oferi. Dacă îi vei cumpăra telefoane de jucărie sau tablete în miniatură, așteaptă-te ca juniorul să facă o asociere între joacă și tehnologie. Este mai indicat este să alegi jucarii pentru baieti sau seturi interesante adecvate vârstei, astfel încât joaca să fie cât mai firească.
  • Asigură-te că utilizezi tehnologia în scop educativ atunci când te afli în preajma copilului. Puteți învăța împreună culorile sau denumirile animalelor vizionând filmulețe educative la televizor. Asta presupune sa te implici activ și să povestiți împreună în timp ce filmulețul rulează. 
  • Nu-l recompensa cu timp în plus la televizor. Oricât de tentant ar părea, evită să faci această greșeală, căci se poate transforma cu ușurință într-un obicei de care vei scăpa cu greu, mai ales tu, ca părinte care și-a propus să limiteze accesul copilului la ecrane.

Ce alternative de petrecere a timpului îi oferim copilul?

În loc să ne întrebăm „Cum limităm timpul petrecut în fața ecranelor?“, întrebarea pe care ar trebui să o punem este: „Ce alternative de petrecere a timpului îi oferim copilului în aceste vremuri în care ecranele se află la orice pas?”.

Nu ajută la nimic să interzicem unui copil de școală primară să se uite la televizor, cerându-i în același timp să stea liniștit și să nu aibă nimic altceva de făcut în timp ce părinții lucrează în biroul de acasă. Părinții trebuie să aibă o abordare realistă și să le ofere copiilor alternative interesante dacă își doresc ca juniorii să nu petreacă prea mult timp în fața televizorului sau tabletei.

Concentrează-te pe descoperirea hobby-urilor copilului. Pentru aceasta va trebui să îl determini să ia parte la cât mai multe activități atunci când ieșiți în parc sau să îl înscrii la diverse cluburi, unde copilul să aibă ocazia să experimenteze.

Unul dintre cele mai importante aspecte este că timpul petrecut în familie, prieteniile și hobby-urile nu trebuie să aibă de suferit din cauza timpului petrecut la TV, pe tabletă, laptop sau telefon. Atât timp cât acest principiu funcționează bine, câteva minute în plus sau în minus în fața televizorului sau a computerului nu vor dăuna.

Cum știm că timpul petrecut în fața ecranelor a devenit o problemă?

Atunci când evaluăm timpul petrecut în fața ecranului, trebuie să vedem imaginea de ansamblu. Ceea ce contează cel mai mult este modul în care copiii își împart timpul și ce alte activități desfășoară pe parcursul zilei.

Problemele apar în momentul în care copiii petrec prea mult timp în fața ecranelor și neglijează alte activități, precum exercițiile fizice sau interacțiunea cu prietenii.

Vestea bună este că, în primii ani de viață, joaca este importantă pentru toți copiii, așadar îl vei putea ghida pe cel mic cu ușurință spre activități suficient de interesante, astfel încât să nu petreacă prea mult timp în fața ecranelor.

Însă nu-l face să creadă că tehnologia este un subiect interzis în casa voastră. Mai bine lasă-l din când în când să aleagă dacă vrea să vă jucați sau să se uite la TV, ori întreabă-l ce anume dorește să facă pe tabletă și oferă-i tu sugestii. În acest fel nu va asocia tehnologia cu eliminarea plictiselii, ci cu o activitate la fel de interesantă precum joaca în parc sau plimbările cu bicicleta.

Așadar, pe de o parte, părinții utilizează mediile digitale tot timpul și doresc să se ajute de tehnologie pentru a facilita procesul de învățare în rândul copiilor. Pe de altă parte, doresc să își protejeze copiii de ecrane și să îi încurajeze să se implice în alte activități. Introducând câteva reguli de bază și sprijinind copilul să-și diversifice activitățile, timpul petrecut în fața ecranelor nu va mai reprezenta o problemă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share articol: