Un gadget pe care sa il iei cu tine la drum lung.

Ai fost vreodata in situatia in care ti-ai fi dorit sa fi fost cu cineva in masina, sau sa fi avut o camera video pornita intr-un anume moment? Un accident nu e cel mai bun exercitiu de imaginatie, dar sa zicem ca eviti cu maiestrie o blonda care se fardeaza la volan sau vrei sa faci de rusine pe site-urile de video sharing un “bizon” care ti-a taiat calea. Si ar fi bine si sa nu ai nevoie de prea mult efort pentru asta. Intra in scena RoadRunner!

Nu, nu e vorba de pasarea vitezomana pe care se shinuia bietul Wile E. Coyote sa o vaneze. Prestigio RoadRunner HD1 este o camera video auto, care poate deveni un martor de incredere in orice situatie neprevazuta sau accident din trafic. Aparatul inregistreaza HD 720P la o rezolutie de 1280 x 720 si 30 cadre pe secunda, suficient pentru a surprinde majoritatea detaliilor.

Dispozitivul poate inregistra pe card SD cu o capacitate de pana la 32GB, are playback in timp real si permite afisarea timpului pe inregistrare. De asemenea, RoadRunner HD1 dispune de optiunea de ajustare automata a sensibilitatii la lumina si reda imagini clare chiar si in conditii de luminozitate scazuta.

Sa vedem cum se comporta la drum lung:

O alta caracteristica importanta este unghiul de filmare de 120 de grade, care permite inregistrarea unei suprafete mult mai mari din aria vizuala fata de o camera obisnuita. RoadRunner HD1 rezista la temperaturi de la -35˚C pana la +70˚C, asa ca poate fi folosit atat in conditii de caldura extrema, cat si la temperaturi foarte scazute. Aparatul functioneaza cu un acumulator Li-Ion sau cu un alimentator pentru masina, care si incarca bateria in timpul functionarii. Deci, indiferent de distanta, RoadRunner este disponibil in orice moment. La achizitionare, camera vine cu un incarcator pentru masina DC de 5V, manual de utilizare, suport de fixare, cablu USB, cablu AV si garantie.

 

Ne place...

...unghiul larg de filmare, ceea ce inseamna ca va inregistra cam tot ceea ce poti vedea si tu cu ochii.

...faptul ca „stie” sa porneasca si sa opreasca inregistrarea odata cu pornirea/oprirea motorului atunci cand este alimentat din adaptorul pentru masina. Prezenta bateriei inseamna ca, la oprirea motorului, nu se opreste brusc, ci salveaza ceea ce a inregistrat si apoi se opreste.

...ca alimentatorul pentru masina vine cu un cablu suficient de lung incat sa poti monta RoadRunner in parbriz si sa il alimentezi, de pilda, din portbagaj. Cu alte cuvinte, ai la dispozitie suficient cablu incat sa il „ascunzi” frumos pe un traseu care sa nu afecteze aspectul interiorului.

...mufa AV-out si cablul AV cu ajutorul carora putem reda imaginile filmate direct pe televizor.

...suportul pentru parbriz mic, usor, dar foarte stabil si solid.

...functia de pornite a inregistrarii la sesizarea miscarii, ceea ce face din RoadRunner o camera excelenta si pentru supraveghere.

...posibilitatea de a alege lungimea clipurilor video, intre 2, 5 si 15 minute. Atunci cand cardul se umple, RoadRunner suprascrie clipurile filmate, in ordinea vechimii.

Nu ne place...

...ecranul de 2,5 inch, suficient de mare, dar de o calitate mult prea slaba pentru a fi cu adevarat util.

...meniul rudimentar si navigarea foarte greoaie prin el.

...functia de infrarosu, care nu ajuta foarte mult filmarea pe timp de noapte.

...microfonul incorporat care nu reuseste nici macar in conditii ideale (motor oprit) sa capteze un sunet decent. Cea mai buna optiune, deci, este dezactivarea completa a inregistrarii cu sunet. In felul acesta, filmarile vor ocupa si mai putin spatiu pe card.

Imaginile filmate noaptea sunt la o calitate rezonabila:

 

De gustibus...

...non est disputandum. Mai ales cand vine vorba de pret. Poate ca RoadRunner HD1 nu are cea mai buna calitate a imaginii, dar este sigur ca cei de la Prestigio au „stors” tot ce se putea din micutul senzor de doar 1MP. Iar daca ne gandim ca un RoadRunner costa cam un sfert din pretul celui mai ieftin GoPro Hero, ne dam seama ca lista cu lucrurile care nu ne plac devine, brusc, nesemnificativa. RoadRunner este un device cinstit, care face tot ce promite, si o face intr-un mod acceptabil. Nimeni nu si-a propus pana acum sa filmeze lungmetraje cu o camera auto. Daca o asemenea productie ar putea prinde la public este, in fond, doar o chestiune de gust.

 

Share articol: