FIFA a anunțat că va folosi camere cu inteligență artificială pentru a-i ajuta pe arbitri să ia decizii-cheie la Cupa Mondială din 2022.

Sistemul semiautomat este format dintr-un senzor implementat pe minge care transmite poziția acesteia pe teren de 500 de ori pe secundă și 12 camere de urmărire montate sub acoperișul stadioanelor, care folosesc machine learning pentru a urmări 29 de puncte de pe teren.

Software-ul va combina aceste date pentru a genera alerte automate atunci când jucătorii comit abateri precum offside-uri, de exemplu. Alertele vor fi trimise oficialilor dintr-o cameră de control din apropiere, care vor valida decizia și le vor spune arbitrilor de pe teren ce hotărâre să ia.

FIFA susține că acest proces va avea loc „în câteva secunde și înseamnă că deciziile referitoare la offside pot fi luate mai rapid și mai precis".

Datele generate de camere și de minge vor fi folosite, de asemenea, pentru a crea animații automate, care vor putea fi redate pe ecranele din stadion și în transmisiunile TV „pentru a-i informa toți spectatorii în cel mai clar mod posibil" despre motivul pentru care a fost luată o decizie.

Acesta este cel mai recent exemplu de sport care adoptă tehnologia automatizată pentru a ajuta arbitrii să ia decizii. Anterior, la Cupa Mondială din 2018, FIFA a introdus VAR care permite acestora să revizuiască deciziile cu ajutorul monitoarelor de pe margine.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: