Targul de tehnologie de la Las Vegas a gazduit inclusiv o masina venita parca din Knight Rider

Filmele SF sunt cea mai buna sursa de inspiratie pentru stiinta si tehnologie. Dovada e targul de tehnologie CES 2015 de la Las Vegas, unde companiile se bat sa arate gadgeturi din ce in ce mai futuriste.

Venit parca “Inapoi din viitor”, anuntul Nike a pus pe jar pasionatii de SF. Compania a anuntat ca va lansa anul asta faimoasele incaltari cu sireturi care se strang singure, prezentate in filmul “Back to Future II”. Nike MAG Power Lace vor fi diferiti ce cei prezentati in 2011, in editie limitata. Mai exact, vor avea sireturi automate functionale.

Nici Audi nu a stat degeaba. Nemtii tocmai au anuntat ca A7, masina lor autonoma, tocmai a terminat o calatorie de 850 de kilometri, de la San Francisco la Las Vegas, fara incidente. Compania a prezentat insa la CES si primul smartwatch AUDI , asemanator cu cel folosit de David Hasselhoff sa vorbeasca cu Kitt, in filmul Knight Rider.

Ramanem un pic in domeniu pentru a aminti si doua modele de casti inteligente extrem de interesante. Prima se numeste Steer Headset si a fost prezentata de startup-ul Caputer. Foloseste realitatea augmentata, oglinzi, un heads-up display si un smartphone pentru a suprapune imagini si informatii pe un vizor asemanator lui Iron Man.

Nici Volvo n-a stat departe de CES. Suedezii au facut un parteneriat cu Ericsson si POC Sportswear pentru prima casca inteligenta destinata biciclistilor. Aceasta le permite celor pe biciclete sa le vorbeasca soferilor. Se conecteaza la masinile acestora prin Bluetooth. In caz de impact iminent, casca emite si un semnal de urgenta. Casca e insa doar in stadiul de concept deocamdata.

Interesant e si “nasturele” prezentat de Intel. E un computer portabil atat de mic incat poate fi lesne confundat cu acest accesoriu vestimentar. Computerul se numeste Intel Curie si se bazeaza pe noul SoC Intele pentru wearables. Va fi disponibil incepand cu a doua jumatate a acestui an.

Cum ar arata insa un scanner 3D? Cei de la Scanify au prezentat la Las Vegas primul lor scanner tridimensional. Se numeste Fuel3D si e capabil sa realizeze modele 3D realiste. Cei care l-au creat spun ca s-au inspirat din modul de functionare a ochiului uman. Scannerul foloseste doua camere si 3 blitz-uri pentru a crea modelul digital. A fost creat pentru dezvoltatori de aplicatii si jocuri in special.

Tot la CES a fot prezentata si Muse, banda care pare desprinsa direct din seria X-men. Ca si aparatul folosit de profesorul Charles Xavier, Muse masoara semnalele cerebrale cu ajutorul a 7 senzori si il ajuta pe utilizator sa isi imbunatateasca atentia si modul de functionare a creierului, prin anumite exercitii. Banda inteligenta foloseste o tehnologie similara encefalografiei. E deja disponibila pentru 299 de dolari.

Share articol: