Munca de acasă a devenit o normalitate în prezent, cele mai multe companii alegând un program hibrid, în care permit angajaților să lucreze câteva zile de acasă și câteva zile la birou. Astfel, atunci când lucrezi de acasă, trebuie să îți asiguri un mediu de lucru cât mai confortabil, în care să te simți productiv și să îți poți duce la bun sfârșit activitățile zilnice.

Iată cum poți să îți creezi un spațiu de lucru, în confortul casei.

1. Alege piese de mobilier multifuncționale

Fie că ai suficient spațiu încât să îți amenajezi un birou separat de celelalte încăperi ale locuinței, fie lucrezi din bucătărie sau din camera de zi, un mobilier multifuncțional este potrivit pentru a amenaja cât mai eficient spațiul de lucru.

O masă pliantă sau rabatabilă, căreia să îi poți ajusta dimensiunile, este o modalitate eficientă de a amenaja spațiul de lucru. În acest mod, atunci când lucrezi, poți să îi restrângi dimensiunile, astfel încât să ai loc pentru laptop și eventuale documente, iar în momentul în care ai musafiri, poți să extinzi masa, așa încât să fie suficient de încăpătoare pentru farfuriile tuturor.

Mobilierul cu uși pliante sau glisante este o altă metodă eficientă de a-ți amenaja spațiul de lucru, pentru că economisești spațiu, dar beneficiezi, în același timp, de loc suficient pentru depozitare. Dacă ai un birou al tău și suficient spațiu pe care să îl poți mobila, poți opta și pentru câteva rafturi suspendate, pe care să depozitezi cărți, documente sau chiar câteva obiecte decorative.

2. Spațiu de lucru curat și liniștit

Odată ce ai stabilit spațiul în care poți lucra, este important să îl menții curat și liniștit, pentru a evita diverse distrageri care îți pot afecta modul de lucru. 

Poți face asta prin aerisirea zilnică a spațiului și prin alocarea a câteva minute de curățenie în zona de lucru. Astfel, poți să îți creezi un mediu de lucru curat, prin ștergerea prafului și prin dezinfectarea biroului și a covorului. Acesta din urmă poate conține diverse bacterii și praf, ce pot afecta sănătatea. Află din acest articol cum poți să dezinfectezi covoarele acasă.

De asemenea, deși este tentant, atunci când lucrezi remote, să iei masa în timp ce răspunzi la un mail, încearcă să nu îți creezi o rutină din asta, deoarece spațiul de lucru poate deveni dezordonat și, astfel, îți pierzi productivitatea.

3. Decorațiuni

Acum că am stabilit aspectele practice pentru un spațiu de lucru eficient și motivant, nu trebuie să uităm detaliile care îți pot da o bună dispoziție și care te pot motiva să îți faci treaba zi de zi. Astfel, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege să îți decorezi zona de lucru cu diverse obiecte decorative, precum: plantele verzi, micile tablouri cu citate motivaționale, fotografiile cu tine, prietenii și familia ta. Nu uita de lămpile decorative, care pot îmbunătăți lumina în spațiul de lucru, astfel încât să nu îți afecteze calitatea vederii.

De asemenea, un difuzor de aromaterapie poate fi foarte util în spațiul de lucru, deoarece este cunoscut faptul că reduce stresul și anxietatea și contribuie la un somn mai bun.

Cei mai mulți dintre angajați preferă munca de acasă, pentru că își pot crea propriul confort, care le permite să fie mai productivi decât la birou. Astfel, un mobilier multifuncțional și compact, curățenia și liniștea spațiului de lucru, dar și micile obiecte decorative pot să contribuie la creșterea motivației și a productivității oricărui angajat.

Sursă foto: freepik.com

Share articol: