Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au făcut o descoperire semnificativă în ceea ce privește știința materialelor, oferind o perspectivă interesantă despre felul în care s-ar putea transforma în viitor dispozitivele. 

Materialele feroelectrice sunt folosite în realizarea multor device-uri, inclusiv a cipurilor de memorie, actuatori sau senzori. Acestea sunt folosite atât pentru construirea de dispozitive pentru consumatori, cât și a dispozitivelor industriale, precum computere, echipament medical și multe altele.

În timp, materialele feroelectrice sunt supuse la cicluri succesive de impulsuri mecanice și electrice, lucru care determină o scădere progresivă a funcționalității lor, ducând la uzură totală, cauza principală din care se deteriorează multe dispozitive eletronice. La nivel global, zeci de milioane de tone de gadgeturi și aparate electrocasnice se strică în fiecare an.

Folosind o tehnologie avansată ce implică procese la nivel microscopic, cercetătorii de la Școala Aerospațială și de Inginerie Mecanică și Mecatronică au putut să observe procesul de uzură la scară nano, ajungând până la nivel atomic. Astfel, ei speră că cercetarea va schimba felul în care este perceput procesul și va aduce îmbunătățiri majore în domeniul materialelor feroelectrice.

Dr. Qianwei Huang, coordonatorul studiului, a precizat că, deși se știe deja că uzura feroelectrică poate scurta durata de viață a dispozitvelor electronice, felul în care se întâmplă nu a fost niciodată studiat atât de detaliat, din cauza lipsei unei tehnologii care să ofere această posibilitate. Un prim factor despre care cercetătorii susțin că ar putea accelera uzura se referă la interfețele componentelor, adică limitele fizice care separă diferite regiuni ale materialelor, iar înțelegerea lor aprofundată ar putea conduce la obținerea unei performanțe mult mai bune pentru o serie întreagă de dispozitive.

Acest lucru ar însemna că vorbim și despre device-uri care vor dura mai mult timp, care se vor strica mai greu și de care -ne vom putea folosi timp îndelungat. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: