Dacă Apple va vrea să continue să vândă produsele sale în Uniunea Europeană atunci va trebui să facă niște modificări serioase. 

Compania americană era singura producătoare de telefoane care nu folosea portul USB-C, însă asta se va schimba. Începând din toamna anului 2024, toate dispozitivele electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii, inclusiv telefoanele mobile, tabletele și căștile vândute în UE, vor trebui livrate cu un port de încărcare USB-C.

O listă suplimentară de douăsprezece grupe de produse electronice, inclusiv e-readere, console de jocuri portabile și aparate foto, vor fi, de asemenea, obligate să împărtășească standardul universal de încărcare pe toate teritoriile UE. Laptopurile vor trebui să se conformeze noii hotărâri la cel mult 40 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia.

Noua lege face se subsumează obiectivului UE de a face produsele electronice vândute în statele membre mai durabile și de a reduce deșeurile electronice, ajutând în același timp consumatorii să aibă la ei un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor. Legislația mai trebuie să treacă de votul Parlamentului și al Consiliului UE, care este programat pentru sfârșitul acestui an, iar toate semnele duc la un vot covârșitor în favoarea standardului comun de încărcare. Noua lege urmărește, de asemenea, să armonizeze standardele de încărcare rapidă pentru toate dispozitivele și intenționează să facă același lucru pentru standardele de încărcare fără fir în viitor.

Potrivit comunicatului de presă al Parlamentului European, consumatorii din UE cheltuiesc în total 250 de milioane de euro pe an pentru achiziționarea de încărcătoare. În același timp, încărcătoarele nefolosite care vin la pachet cu dispozitivele generează anual aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice.

Toți marii producători de smartphone-uri au trecut deja la USB-C, lăsând iPhone-urile Apple și faimosul lor port Lighting în urmă. Apple ar putea evita să adauge USB-C la telefoanele sale, renunțând la porturi, însă, pe baza unor zvonuri recente, se pare că gigantul testează deja USB-C pe următoarea generație de iPhone.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: