Citeste un interviu exclusiv cu Alexandru Galos, CEO-ul companiei Psychometric Systems, din Cluj.

Inginerul fizician si psiholog, Dumitru Grigore, a dezvoltat un sistem care sa poata face profilul psihologic complet al unei persoane in doar 5 minute. Sistemul patentat in 2013 este produs de catre compania din Cluj, Psychometric Systems, fondata de catre Dumitru Grigore, Alexandru Galos si Mihai Talpos.

Ce este MindMi?

Investita in acest sistem denumit MindMi s-a ridicat la 500.000 de euro. Raportul psihologic se bazeaza pe 62 de indicatori psihologici si o scanare de doar 5 minute poate genera pana la 7 rapoarte detaliate despre o persoana.

Am vorbit cu Alexandru Galos, CEO-ul Psychometric Systems, iar acesta ne-a spus tot ce inseamna sistemul MindMi, cui i se adreseaza si care sunt aplicabilitatile lui.

"MindMi este un sistem psihometric, un echipament format dintr-o parte hardware si dintr-o parte software care lucreaza impreuna pentru a genera niste rapoarte psihologice. Cum se produc aceste rapoarte? Este foarte simplu pentru ambii participanti la acest proces de evaluare. Valoarea psihologica este un proces foarte complex care presupune un examinat si un examinator iar competentele eximanatorului sunt foarte importante.

Noi am pornit acest proces pentru a usura munca examinatorului si efortul examinatului pe care il face in momentul in care este supus unui test psihologic. Toate testele psihologice care exista in acest moment pe piata presupun niste chestionare, presupun niste baterii de teste care supun examinatul la un efort mult prea mare pentru a releva niste date subiective. De ce subiective? Pentru ca un examinat care face a 3-a sau a 4-a oara acelasi test el stie cam ce trebuie sa raspunda, stie care e raspunsul care ar arata bine si isi doreste foarte mult sa apara intr-o lumina favorabila. In acelasi timp, examinatorul este cel care introduce prin cunostintele sale un grad de subiectivitate interpretand aceste masuratori prin prisma unor manuale si facand niste scoruri care sunt, in opinia lui, cele corecte.

Ce face MindMi? El preia de la examinat niste date psiho-fiziologice de la nivelul palmelor stimulandu-i epiderma cu un semnal electric de 5V, adica nu se simte absolut nimic la nivelul palmelor, si asteapta un raspuns. Baza acestei metode, metoda care este brevetata, este raspunsul electrodermal al pielii. Adica stimulam epiderma la nivelul palmelor si creierul raspunde. Inventia domnului Dumitru Grigore este exact aceasta - el a stiut sa interpreteze acest raspuns pe care noi il avem in momentul in care suntem stimulati. Seamana mult cu un EKG acest sistem si lucrurile stau destul de simplu daca le privim din exterior. In 5 minute poti genera un profil psihologic complet.

Asa cum spune insa inventatorul, in spate sunt 15 ani de munca. Noi am crezut ca investitor in acest proiect, dansul a venit cu inventia. Compania s-a infiintat in august 2014 si am pornit la un drum in a porta prototipul in noul sistem, MindMi, care este un sistem care poate aborda piata globala, este un sistem de cloud computing. Noi ne logam ca utilizatori intr-un cloud. Nu conteaza ce sistem de operare avem pe calculatorul nostru, e necesar doar un browser. Nu este nicio limita legata de interfata pe care o folosim. Scannerul este foarte simplu, are o forma optimizata pentru maini si este facut sa se conecteze la orice retea wireless.

De ce se conecteaza sistemul la o retea wireless? Pentru ca scannerul nu se conecteaza la calculatorul utilizatorului direct, ci se conecteaza in cloud, in contul tau. Este ca si cum ai avea un cont de Gmail la care ai atasat un scanner. Este foarte optim acest mod de abordare pentru ca un exemplu foarte simplu e ca se poate face o scannare la Bucuresti pe un aparat care este legat aici la internet, dar operatorul care cere pornirea sau oprirea scanarii poate fi la Londra. Se pot evalua oamenii unei companii care nu se afla in tara respectiva, trebuie doar trimis scannerul la ei si sa fie evaluati.

Care este procedura propriu-zisa? Procedura presupune preluarea unor date ale persoanei (numele, prenumele, varsta). Nu luam date cu caracter personal, nu luam CNP-ul, nu luam asigurarea. Pe noi ne intereseaza foarte mult tara din care provine persoana respectiva pentru ca, in psihologie, se fac pe tari anumite medii si calibrarea pe populatia reprezentativa. Psihologicii doreste sa se stie niste valori pentru tara respectiva. Nu vreau sa spun ca romanii sunt mai destepti ca alta natie sau invers, sau mai prosti. Pe psihologi ii intereseaza acuratetea raporturilor. Psihologii fac in acest moment evaluari diferite pentru indieni, pentru americani si pentru europeni. Noi nu suntem de acord cu aceasta abordare. Sa-i traduc intr-un fel, sa consider ca nivelul cultural este mai jos este mai jos la cei pe care ii testeaza. Noi nu avem nicio treaba cu teste cu intrebari si raspunsuri, noi nu punem pe oameni in fata unei imagini sa-i socam, sa vedem reactia. Noi nu preluam informatia cum se face cu detectorul de minciuni, sa oferi niste impulsuri si sa astepti sa vezi reactia. In momentul in care se aseaza mainile, aparatul stimuleaza epiderma, noi obtinem aceste date psihofiziologice. Valorile se regasesc in platforma web. Acolo este dashboardul unde ai informatiile necesare - cine a fost scanat, cand si unde.

Acolo poti sa ii generezi rapoartele dorite la momentul la care iti trebuiesc. Tu poti sa faci oricate scanari doresti fara sa generezi niciun raport si nu te costa nimic. Pentru ca noi am facut invers decat se face de obicei, noi ne-am dus catre clienti sa aflam ce au nevoie, nu sa le spunem: asta s-a inventat. Prin comparatie, noi oferim ingredientele unei bucatarii si fiecare face ce isi doreste. Evitam sa dam aceste rapoarte unui om fara filtrul unui psiholog pentru ca scorarile sunt usor de interpretat gresit prin faptul ca o persoana A are un scor mai mic decat o persoana B. Si in momentul acela el intelege ca este mai slab pregatit, are abilitati mai putine. Noi masuram un potential. Noi nu masuram inteligenta IQ-ului tau acum, ci potentialul IQ. O persoana care completeaza un test de IQ obtine o ramasita a tot ceea ce a ramas dupa educatia lui. Este clar ca un om care este mai educat, va avea un IQ mai mare. Dar noi mergem dincolo de aceste bariere si spune: oare nu exista oameni care au un IQ foarte bun dar pentru ca nu au noroc sa aiba parte de educatie raman in zona de jos? Toata lumea stie ca exista astfel de cazuri si nu putine. Noi masuram potentialul IQ fara a-l supune vreunui test care sa arate ca este dotat prin faptul ca stie sa completeze aceste teste de IQ care sunt foarte grele si un scorurile mari se obtin foarte greu. Toate se bazeaza pe niste abilitati pe care le iei in scoala, in liceu, in facultate. Acest lucru se aplica fantastic la copii care nu au inca abilitati si nici rabdare. 3 ore dureaza un test de IQ si este foarte greu sa stai acolo concentrat si, cum am spus, este finalul unei perioade de educatie. Nu mai spun ca daca te-ai simtit foarte bine intr-o seara, IQ-ul tau va iesi foarte jos ziua urmatoare, indiferent cata scoala ai.

Exista persoane cu un potential nu foarte mare, unul normal, mediu ii spunem noi. La romani mediu inseamna mediocritate, nu este adevarat. Este media populatiei iar in Romania populatia nu este mediocra. Aceasta chestiune de normalitate este abordata de un om care isi foloseste acel potential. Putem avea un om care are un potential IQ de 145, mediu in scara noastra care este de la 95 la 265. Si acel 145 este absolut ok. Vine altcineva care are un scor mai mare, dar se afla pe o pozitie inferioara in companie. Si spune ca ar trebui sa peste acela, ca are un scor mai bun. Motivul este ca nu isi foloseste acel potential. Exista oameni care si-l folosesc, altii care nu si-l folosesc. Din multe, multe cauze. Sunt elemente de confort emotional, financiar, care nu te fac sa te dezvolti. De exemplu sunt multe persoane prin faptul ca au bani foarte multi nu merg in directia unei educatii, merg in directia unui confort si nu se dezvolta deloc. Si ajung la un moment dat in pozitii fara ca ei sa creada ca e locul lor. Aceasta este baza acestei evaluari obiective, trece de aceste scuturi pe care omul si le ridica. Cand pornim la job, mediul ne impune o anumita conduita, nu ne putem exprima cum ne dorim si asta inseamna o anumita intrare in rol. Noi trecem dincolo de aceste lucruri si dam aceste 7 rapoarte care sunt foarte complexe si pot fi folosite de persoane de la resurse umane, recrutare, psihologici, pentru a le interpreta. Dupa 10 minute cu tot cu introducerea informatiilor despre examinat, examinatorul are toate informatiile pe care le-ar strange altfel in saptamani.

Ce se castiga? Vorbim in bani si in timp. Toata lumea crede in prima faza ca investirea intr-un astfel de sistem reprezinta o cheltuiala. Noi consideram in felul urmator: in momentul in care examinatorul care castiga o suma considerabila de bani ajunge la un rezultat final foarte rapid, munca lui este extrem de eficienta. Adica o companie care investeste in astfel de echipamente ii da ocazia persoanei de la HR sa examineze mult mai multi oameni intr-un timp mult mai scurt. Asta e eficienta, este clar. Noi avem posibilitatea sa cumperi puncte, credite, cu care sa generezi rapoarte iar acele puncte sunt valabile pentru totdeauna. Daca nu ti le cheltuiesti, raman in contul tau. Un avantaj teribil de mare pentru examinat si examinator este faptul ca banii se trag in momentul in care generezi un raport. Poti sa scanezi, sa ai o discutie, interviu, si daca ti se pare ca nu e ok, nu mai generezi raport cheltuind bani. Noi spunem ca acesta este un element de complementaritate in vederea unei evaluari. Nu poti sa pui totul pe seama acestui sistem. Trebuie sa existe o evaluare tehnica pentru ca persoana sa aiba abilitatea de a-si indeplini sarcinile. Si daca nu e in regula, il scanezi, dar nu mai generezi raport. Iti da exact ce ti-ai dori. Am mers la psihologi si recrutori si i-am intrebat: cum ti-ai dori sa fie raport? Si ne-au spus.

Sa fie scurt, rapid, obiectiv, pregatirea examinatorului sa nu influenteze scorarea, sa fie non-invaziv, sa nu il termini pe omul acela dupa 3 ore. Rezultatele, respectiv rapoarte, sa releve ceea ce imi doresc: sa vad daca este agresiv, daca isi controleaza impulsivitatea, care este inteligenta verbala, care este inteligenta cognitiva a lui, IQ-ul, care este inteligenta emotionala. Sunt job-uri unde este nevoie de aceste informatii. Am luat din prototip care contine mult mai multe lucruri, am extrat ceea ce piata cere si astazi avem un aparat care raspunde cerintelor. Nu stim ce va fi peste 5 ani. S-ar putea sa apara pe langa aceste 7 rapoarte inca 7 rapoarte care vor fi cerute de catre piata. Noi am lansat aceste 7 rapoarte - daca unul dintre ele nu va avea succes, probabil nu o sa-l mai regasim in platforma peste cativa ani. Acesta este avantajul unui sistem cibernetic.

Evaluarea psihologica se face in foarte multe domenii. De exemplu, in invatatura. Se face obligatoriu copiilor si profesorilor. In zona serviciilor publice - politistii sunt evaluati de 2 ori pe an. In zona armatei - se evalueaza persoanele implicate in acest gen de activitati de cel putin 2 ori pe an. In aceste zone, psihologicii isi creeaza niste customizari din ceea ce exista pe piata, un melanj de chestionare care sa releve anumite lucruri. Sunt niste elemente care ne intereseaza sa le avem. In ziua de astazi se fac cu niste metode sa nu le spunem precare, ci invechite. Nu vreau sa se inteleaga ca este precar sau neprofesionist. Nici vorba de asa ceva. Noi venim cu o solutie care ar putea ajuta si aceste domenii. Ganditi-va la copii care nu pot sa faca astfel de teste, nu pot raspunde la zeci de intrebari. Nu vreau sa spun ca sistemul nostru este o rezolvare pentru evaluarea psihologica. In niciun caz. Este un element care vine in ajutorul tuturor celor care vor sa-l foloseasca si doresc sa gaseasca din rapoartele respective o solutie pentru problemele lor" a spus Alexandru Galos.

Alaturi de acesta s-a aflat si psihologul Raluca Potocean care ne-a raspuns la o intrebare importanta, mai ales in contextul atentatelor din ultima vreme. Are MindMi potentialul de a detecta un dezechilibru emotional sau mental pe care l-ar avea un atentator?

"In cadrul raportului de potential al inteligentei emotionale, avem o serie de indicatori printre care si acesta de confort emotional, cu propria persoane. De asemenea, la nivelul raportului de personalitate, pe cele 2 emisfere cerebrale, vedem care predomina si daca examinatul traverseaza o perioada de tensiune, de stres, un dezechilibru avand in vedere in cazul in care obtine scoruri disproportionate pe cele 2 emisfere. De exemplu, daca emisfera dreapta domina cu pregnanta fata de emisfera stanga si invers. Atunci raportul va genera o atentionare. Este mai curand un mod de ghidare pentru ca nu este un sistem de diagnosticare psihologica. Este un instrument non-invaziv care iti da anumite directii pe partea de formare personala si profesionala.

Emisfera stanga se refera la partea logico-lineara, matematica iar emisfera dreapta se refera la partea artistica, emotii, in zona aceasta. Noi evaluam agresivitatea, impulsivitatea, controlul lor, adaptarea la stres, toti factorii care ar putea genera un declic" ne-a spus doamna Potocean.

"Studiile asupra sistemului pot ajunge la un anumit nivel astfel incat sa zici ca citeste mintea. Ar fi o minciuna sa spunem acest lucru astazi ca noi citim mintea oamenilor si ca putem sa descoperim elemente de deviaj. Da, putem vedea daca impulsivitatea este mare si daca are un control si mai mare, inseamna ca poate sa fie un element foarte bun pentru un om in vanzari, de exemplu. Impulsivitatea nu inseamna dorinta de a da in cineva, ci de a face un lucru. Deci controlul superior impulsivitatii reprezinta un atuu pentru cineva care este la un un birou si este jignit, poate rezista. Nu este insa de dorit la un soldat - daca i se face un test si controlul asupra impulsivitatii este mai mare decat impulsivitatea, asta inseamna frica. Deci in contexte diferite, lucrurile suna diferit. Asa cum spuneam, noi dam ingredientele. Retele si le face fiecare in functie de necesitatile lui" a mai spus Alexandru Galos.

Dumitru Grigore - inginer fizician si psiholog (stanga) Alexandru Galos - CEO Psychometric Systems (dreapta)

Share articol: