Un profesor japonez a dezvoltat un prototip de ecran TV care poate reda aromele alimentelor, un alt pas spre crearea unei experiențe de vizionare multisenzoriale.

Dispozitivul, numit Taste the TV (TTTV), folosește un carusel de 10 recipiente de aromă care se pulverizează în diverse combinații pentru a crea gustul unui anumit aliment. Aroma se aplică apoi pe o peliculă igienică a ecranului pentru ca privitorul să o încerce.

În era Covid-19, acest tip de tehnologie poate îmbunătăți modul în care oamenii se conectează și interacționează cu lumea exterioară, a spus Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo.

„Scopul este acela de a face posibil ca oamenii să aibă experiența a ceva precum mâncarea la un restaurant din cealaltă parte a lumii, chiar și în timp ce stau acasă”, a spus el.

Miyashita lucrează cu o echipă de aproximativ 30 de studenți care a produs o varietate de dispozitive, inclusiv o furculiță care face mâncarea să aibă un gust mai bogat. El a spus că a construit prototipul TTTV în ultimul an și că o versiune comercială ar costa aproximativ 100.000 de yeni (în jur de 7700 de euro)

Aplicațiile potențiale includ învățarea la distanță pentru somelieri și bucătari și jocuri de degustare și chestionare, a spus el.

De asemenea, Miyashita a purtat discuții cu mai multe companii despre utilizarea tehnologiei de pulverizare pentru dispozitive care pot aplica un gust de pizza sau ciocolată pe o felie de pâine prăjită.

Yuki Hou, 22 de ani, studentă la Universitatea Meiji, a făcut o demonstrație TTTV pentru reporteri, spunând că vrea să guste ciocolată. După câteva încercări, o voce automată a repetat comanda și jeturile de aromă au pulverizat o probă pe o folie de plastic.

„Este un fel de ciocolată cu lapte”, a spus ea. „Este dulce ca un sos de ciocolată”.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: