Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea impunerii USB-C ca port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice de consum, inclusiv pentru iPhone și AirPods. Decizia trebuie pusă în aplicare până la sfârșitul anului 2024.

Directiva îi obligă pe toți producătorii de electronice de consum care își vând produsele în Europa să se asigure că o gamă largă de dispozitive dispun de un port USB-C. Acest „port comun" este o premieră mondială și va avea un impact în special asupra Apple, deoarece compania utilizează pe scară largă conectorul Lightning în loc de USB-C pe multe dintre dispozitivele sale. Deputații europeni susțin că această măsură va reduce deșeurile electronice, va adresa problema sustenabilității produselor și va face mai convenabilă utilizarea diferitelor dispozitive.

Directiva a primit 602 voturi pentru, 13 voturi împotrivă și opt abțineri. Un comunicat de presă emis de Parlamentul European arată că „până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB Type-C. Din primăvara anului 2026, obligativitatea se va extinde și la laptopuri”.

Noua lege face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce deșeurile electronice și de a le da consumatorilor posibilitatea de a face alegeri mai durabile. În conformitate cu noile norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă întreagă de dispozitive electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate noile telefoane mobile, tablete, aparate foto digitale, căști, console de jocuri video portabile și difuzoare portabile, e-readere, tastaturi, sisteme de navigație portabile, căști și laptopuri, dar și alte dispozitive vor trebui să fie echipate cu un port USB-C.

Toate dispozitivele care acceptă încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițându-le utilizatorilor să își încarce dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

Se vor aplica scutiri pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a oferi un port USB-C, cum ar fi ceasurile inteligente, dispozitivele de urmărire a stării de sănătate și unele echipamente sportive, dar se așteaptă ca legislația să fie extinsă în timp și la alte categorii de gadgeturi. De asemenea, companiile vor trebui să se asigure că etichetele dedicate informează în mod clar consumatorii cu privire la caracteristicile de încărcare ale dispozitivelor pe care le cumpără.

De menționat este că produsele care au fost puse în vânzare înainte de data aplicării vor fi scutite și vor putea fi vândute în continuare după această dată.

În 2018, Comisia Europeană a încercat să ajungă la o rezoluție finală pe această temă, dar nu a reușit. La vremea respectivă, Apple a avertizat că impunerea unui port de încărcare comun pentru industrie ar înăbuși inovația și ar crea deșeuri electronice, deoarece consumatorii ar fi forțați să treacă la cabluri noi.

Totuși, atât analistul Apple Ming-Chi Kuo, cât și Mark Gurman de la Bloomberg au declarat că Apple testează o versiune a iPhone-ului care are un port USB-C în loc de un port Lightning. Kuo crede că Apple ar putea trece la USB-C începând cu iPhone 15 din 2023, înainte de a face tranziția la AirPods și alte accesorii la o dată ulterioară. Această sincronizare ar permite Apple să actualizeze multe dintre dispozitivele sale afectate la USB-C înainte de intrarea în vigoare a directivei UE.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: