Smartphone-urile, tabletele si laptop-urile vor fi mai usoare si mai puternice

O idee a inginerilor de la Universitatea din Illinois, SUA, vine sa revolutioneze lumea smartphone-urilor, laptop-urilor si tabletelor. Oamenii de stiinta au cautat raspuns la una dintre cele mai grele probleme cu care se confrunta tehnologia: bateriile. Nu le-au modificat pe acestea, insa au venit cu o solutie pentru a le folosi mai eficient. Ideea lor ar putea schimba total felul in care „ne intelegem” cu gadget-urile, indiferent de tipul lor.

Cercetatorii au inlocuit firele metale cu nanotuburi de carbon si au creat memorii mai usoare. Nanotuburile de carbon sunt in acest moment cei mai mici conductori de electricitate cunoscuti. Prin inlocuirea firelor cu acestia, inginerii americani au creat unitati de memorie care au nevoie de doar o fractiune in energia necesara actualelor procesoare sa porneasca aplicatiile.

O mare parte din energia stocata in baterie este consumata de ecranele telefoanelor mobile sau laptop-urilor. Utilizand tehnologia dezvoltata de americani, o cantitate importanta de energie poate fi salvata. Cei care au venit cu ideea sustin ca in felul acesta vom putea folosi telefonul sau laptop-ul cateva saptamani fara sa fie nevoie sa il bagam in priza.

Nanotuburile de carbon sunt, de asemenea, utile la proiectarea satelitilor si in domeniul militar, unde ficare strop de energie conteaza.

Share articol: