Cercetatorii americani au reusit sa o creeze, iar invetia lor poate revolutiona gadgeturile.

Imagineaza-ti un smartphone la care bateria tine de 10 ori mai mult decat la al tau si poate fi incarcata in cateva secunde. Cercetatorii de la Virginia Tech au reusit sa inventeze o baterie care merge cu zahar. Este eco si este 10 ori mai buna decat cele Litiu-Ion, care sunt acum pe piata. 

O baterie care sa foloseasca aceasca tehnologie ar fi si foarte ieftina

Oamenii de stiinta s-au inspirat din natura. Orice organism viu de pe Pamant isi genereaza energia din glucoza. Bateria gandita de ei are o densitare de stocare de energie de 596 Ah/kg, adica de 10 ori mai mare decat bateriile traditionale, scrie extremetech.

Bateria poate fi reincarcata cu ajutorul unei solutii de maltodextrina. Acesta este un carbohidrat cu absorbtie lenta pe care il gasim in alimente, inclusiv in cartofi si porumb. 

Unul dintre cercetatori, Y.H Percival Zhang, spune ca tehnologia va putea fi comercializata in numai 3 ani.

Ce au reusit sa creeze cercetatorii este un fel de celula artificiala, care sa genereze electricitate din glucoza dupa aceleasi principii dupa care functioneaza si organismul uman. Deocamdata nu exista informatii privind cat de stabila este aceasta baterie daca este umpluta de foarte multe ori. 

Bateria facuta la Virginia Tech foloseste 13 enzime si aer pentru a produce 24 de electroni dintr-o singura unitate de glucoza. Asta inseamna 6mA/cm.

Descoperirea oamenilor de stiinta este cu atat mai importanta cu cat bateriile sunt marea problema a smartphone-urilor, dar si a masinilor electrice.

Share articol: