In epoca retelelor de socializare pe care iti poti face gratuit simtita prezenta, functionarii nostri aleg sa ramana la stadiul de birocrati inabordabili online.

Din miile de institutii de stat din tara, doar cateva zeci interactioneaza cu cetatenii pe retelele de socializare, atat de populare in zilele noastre.

Desi avem 5 milioane de romani activi numai pe Facebook, mai putin de unu la suta dintre ministere, primarii sau administratii financiare si-au facut propriile pagini de socializare.

Autoritatile romane nu constientizeaza importanta retelelor sociale. Cum ne dau ignore pe internet

Discursul lui Barack Obama dupa alegerile din 2012

Autoritatile romane nu constientizeaza importanta retelelor sociale. Cum ne dau ignore pe internet

Cateva ministere s-au conformat si au de acum pagina pe Facebook sau Twitter. Insa, posteaza informatii inutile, au putini vizitatori sau sunt inactive.

Un roman sta jumatate de ora pe Facebook in fiecare zi. Doar ca sa vada ce mai e nou in lume. Asa a ajuns reteaua lui Zuckerberg cel mai rapid mijloc de informare in masa. Un mijloc insa, neexploatat de institutiile din Romania. Facebook si Twitter, spre exemplu, ar putea sa devina avizierul ministerelor sau administratiilor financiare.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are, de cateva luni, pagina de Facebook. Numara, cel putin deocamdata, cateva sute de like-uri. Putine, dar Vlad se ocupa constant de pagina de profil si incearca sa aduca cat mai multi vizitatori.

"A fost o lupta de convingere cu cei din conducere. Pana la urma am reusit sa ii convingem ca este necesar", spune Vlad.

La ce folos o pagina de socializare? Nu le-ar lua ministerelor mai mult de un minut sa posteze o lege aflata in dezbatere publica. Asa ca pot starni mai multe reactii, pro sau contra. Mult mai comod decat site-urile si-asa invechite. Ministerul Sanatatii a apelat si el la aceasta metoda pentru cea mai importanta lege a momentului: reforma sanatatii. 

Pe Facebook, romanii ar putea face si reclamatii sau ar putea cere un raspuns, la solicitari.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are pagina de Facebook. N-a mai fost insa folosita de mult. Desi ar putea sa posteze informatii despre programul de lucru, in loc sa vedem iarasi cozi ca la inceputul anului. Nici directiile de plata a taxelor si impozitelor nu apar pe vreo pagina de socializare, desi se confrunta de asemenea cu cozi imense la ghiseu.

Paginile acestea sunt cu atat mai importante cu cat numai Facebook-ul numara peste 5 milioane de romani.

In tarile din Vest situatia e cu totul alta. Ministerele de Cultura, de exemplu, posteaza constant informatii despre filme, piese de teatru si orchestre.

La capitolul asa da: Judecatoria Moinesti din Bacau! Pe pagina institutiei gasim, spre exemplu, poze de la ziua portilor deschise sau de la aniversarea celor 15 ani de la deschidea Judecatoriei.

Sursa: StirileProTv

Share articol: