Pana in 2020, cloudul va ajuta companiile din intreaga lume sa economiseasca peste o mie de miliarde de euro

Calculatorul de acasa e deja depasit de cele mai noi jocuri si aplicatii? Nu mai stiti unde sa mai puneti pozele, de familie ca sa nu le rataciti? V-ati saturat sa carati mape de prezentare atunci cand mergeti la o intalnire?

Toate problemele de acest tip au o singura solutie: Cloud-ul! 

Imaginati-va cloud-ul ca un depozit imens, unde fiecare poate sa-si depoziteze, pe termen nelimitat, orice doreste. Doar ca obiectele sunt inlocuite de documente, muzica sau poze. De fapt toate aceste fisiere nu ajung in nori ci in data centere care au cate hectare, iar unde racirea calculatoarelor se faca cu ajutorul raurilor.

Spre exemplu, facem cu telefonul mobil o poza. Fotografia este ajunge la un centru de date. In cateva secunde ea poate fi vazuta pe tableta si pe laptop. Mailul, Facebook sau Twitter sunt servicii de cloud.

"Fie ca realizeaza sau nu, suntem conectati in permanenta la cloud computing.", spune Daniel Rusen, product manager la Microsoft.

Adrian este student la Politehnica, si cu toate ca lucreaza mult de acasa la diverese proiecte pe care trebuie sa le duca la facultate, nu a mai folosit un CD sau stick de memorie de mai bine de un an. Tot ce salveaza, salveaza direct in nori. Asa ca are acces de oriunde la propriile informatii.

"Profesorii mei chiar se bucura ca duc proiectele asa.", spune Adrian Visan.

Oricine vrea sa foloseasca un serviciu Cloud, are la dispozitie o multitudine de servicii gratuite. Microsoft ofera prin Skydrive, 7 GB gratuit iar Google si Dropbox pana la 5 GB. Aproximativ 90% dintre romanii care folosesc internetul, folosesc servicii de stocare in cloud. Exista chiar si sisteme de operare care nu se folosesc de hard-diskul calculatorului.

La noi in tara, cloudul a devenit principala infrastructura de lucru pentru aproape o treime din companii.

Bogdan conduce o firma de consiliere pentru elevii care vor sa invete peste hotare, iar cloudul l-a ajutat sa economiseasca bani, pe care i-a putut investi mai departe.

"Un consilier de studii in strainatate de exemplu, acum 4 ani avea undeva la 300 de oameni cu care lucra in mod activ, in acest moment are 600 de oameni.", spune Bogdan Kochesch de la Educativa.

Cat de sigur este cloudul? Foarte sigur, spun specialistii. Toate datele sunt criptate. Cel mai puternic cutremur ori cel mai napastuitor incendiu nu poate sa afecteze datele dumneavoastra.

"Practic datele sunt replicate pe alte masinarii, in alte centre de colocare.", Lucian Oncioiu, un director IT.

Pana in 2020, cloudul va ajuta companiile din intreaga lume sa economiseasca peste o mie de miliarde de euro.

Sursa: StirileProTv

Share articol: