Desi poate credeti ca au fost doborate de noile jocuri 3D cu grafica spectaculoasa, gloriile copilariei revin cu forte noi.

George si Laurentiu sunt doi tineri care - cu o singura aruncare de zar - spulbera lumea jocurilor complicate din universul virtual. Insa, in fata tablei simple de carton, simt cu adevarat emotia unui copil. "Nu te supara frate" ii poarta cu mult in trecut, pe vremea cand si cele mai simple lucruri pareau niste minuni.

Pe atunci se numeau ''Piticot'', ''Cutia Magicianului'', ''Bunul gospodar'sau ''Dacii si Romanii''.

Multe au supravietuit si inca se mai gasesc in magazine. In varianta veche sau in cea potrivita cu vremurile de acum. Au insa si minusuri: copiii nu mai pot trisa, pentru ca zarul e captiv intr-o sfera de plastic prinsa la mijloc.

Valentina Ciobotaru, director al unui magazin de jucarii: "Parintii mai nostalgici prefera varianta clasica, iar ceilalti, ceea ce este mai modern, dar in acelasi timp sa le aminteasca copiilor cum se jucau ei in tinerete."

Domnul Dumitru isi aduce aminte cu melancolie de anii in care era un pusti inocent si voia sa deschida un muzeu pentru colectia sa impresionanta de jocuri. "Bunul Gospodar", varianta comunista a celebrului Monopoly, il face si acum sa zambeasca.

Cristian Dumitru, colectionar: "Are o valoare sentimentala. Copiii de azi inteleg si nu prea o jucarie de acum 30 de ani, dar parintii cu siguranta da pentru ca isi aduc aminte de ceea ce le infrumuseta noptile de mos gerila de acum 40 de ani."

Si nu sunt putini deloc. Pagina de Facebook intitulata Copilaria anilor '80-'90 aduna deja sute de fotografii postate de nostalgici, cu jucariile care i-au facut fericiti.

Share articol: