GPS-ul romanesc se transforma dintr-o simpla harta intr-un instrument care ne ajuta sa evitam aglomeratia.

Sistemul ii anunta pe soferi care sunt zonele cu ambuteiaje si care este ruta cea mai rapida pentru a ajunge la destinatie. TMC, adica Traffic Message Channel, pe care multi dintre noi l-am folosit cand am sofat in Europa de Vest, a fost implementat, in sfarsit si in Romania.

Majoritatea tarilor europene ofera un astfel de sistem care in esenta face un lucru sofisticat sa fie simplu si usor de folosit.

Toate informatiile legate de accidente, ambuteiaje, vreme rea sau calamitati spre exemplu ajung la un sediu central raportate de politie sau alte servicii publice. De aici sunt transmise catre aparatele GPS, adica navigatoarele din masini. Cum se intampla asta?

Navigatorul are harta in memorie iar pozitia unde se afla masina o afla de la satelitii GPS. Informatiile de trafic vin prin receptorul TMC si sunt emise prin unde radio. Radiourile care emit in FM transmit textele acelea care spun numele postului de radio si alte detalii. Posturile de radio pot transmite si coduri speciale care anunta navigatorul de un ambuteiaj pe un anumit drum.

Sistemul este util in Bucuresti, un oras aglomerat ziua si foarte aglomerat seara si dimineata, cand oamenii vin si pleaca de la munca. Astfel GPS-ul va ajuta si va scoate din zonele aglomerate, adica strazile colorate pe harta cu portocaliu. Acolo unde vedeti verde aveti cale libera.

Atentie, nu toate GPS-urile receptioneaza semnalul de tip TMC. Puteti sa cumparati aparate care au deja incorporat acest soft ori sa platiti licenta separat cu 100 de lei. Sistemul este deja functional in toata tara, iar informatiile sunt colectate de la aproape 20.000 de masini care au instalate in bord aparate speciale. Acestea masoara timpul pierdut in trafic de autoturisme si pe care portiuni de strazi, sosele sau autostrazi s-au format coloane.

Informatiile despre accident sunt preluate si de la serviciul Infotrafic al politiei. Un astfel de sistem este valoros cata vreme are informatii bune. De unde le obtineti voi? La final o tema de gandire. Drumurile sunt publice. Serviciile de urgenta sunt tot publice.

Romania are si radiouri publice. Intrebarea care se naste e asadar de ce nu avem un serviciu TMC public? Din banii de rovinieta sau acciza la carburanti sa se cheltuiasca unu la mie pentru un astfel de sistem public care sa incurajeze romanii sa aleaga rute diferite si sa nu se mai incoloneze pe kilometri pe bulevarde.

Sper ca ne aude cineva din Ministerul Comunicatiilor. Acolo se pregatea de lansare acum 5 ani un astfel de serviciu public pe care s-au cheltuit milioane de lei. Seful de proiect a plecat intr-o firma privata, iar de proiect s-a ales praful. La fel si de bani...

Share articol: