Un dispozitiv care revolutioneaza laptopurile va fi prezentat la targul de tehnologie CES de la Las Vegas, la care merge si corespondentul PRO TV George Buhnici.

La targul CES de la Las Vegas, la care merge si corespondentul PRO TV George Buhnici, compania Tobii va prezenta un dispozitiv care te ajuta sa controlezi cu privirea un laptop pe care e instalat sistemul de operare Windows 8. Compania este cunoscuta pentru dispozitivele sale care utilizatorii urmaresc in timp ce acestia privesc un ecran.

Unul dintre lucrurile de baza ale versiunii demo de Windows 8 este ca poate fi folosita pe ecrane touch. Daca adaugam la asta si controlul cu ajutorul privirii, lucrurile devin SF. 

Sistemul inventat de cei de la Tobii se numeste Gaze si functioneaza trimitand spre ochii utilizatorului lumina din regiunea infrarosului apropiat. El foloseste apoi doua camere in infrarosu pentru a captura ceea ce se reflecta pe retina si pe cornee. Cu aceste date, construieste un model 3D al ochiului. Asa, sistemul stie in fiecare moment incotro se uita utilizatorul, insa nu face nimic pana cand acesta nu ii da unda verde. Chiar daca poate parea greoi de folosit, sistemul este simplu si foarte rapid.

Ideea celor de la Tobii nu poate fi insa aplicata pe orice laptop. E nevoie de un dispozitiv special care se ataseaza calculatorului si care se ocupa de lumina in infrarosu.

Un astfel de sistem ar avea aplicatii dintre cele mai diverse, inclusiv in industria jocurilor.

Surse: cnet, gizmodo

Share articol: