Cercetători în domeniul securității de la cinci universități din SUA și-au unit forțele pentru a demonstra cum se pot spiona telefoanele Android prin intermediul senzorilor de mișcare ai acestora. Denumită EarSpy, soluția de securitate pe care aceștia au dezvoltat-o se bazează pe vibrațiile pe care le produce difuzorul al telefonului și care pot fi detectate ulterior de senzorii de mișcare ai acestuia.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să fie capabili să detecteze vorbirea sau să identifice apelantul, precum și trăsături personale precum sexul, prin simpla citire a datelor senzorilor de mișcare. Acest lucru a mai fost făcut înainte, dar cu difuzorul unui telefon, în timp ce, odată cu apariția sunetului stereo în telefoanele moderne, cercetătorii au putut să aplice algoritmi de învățare automată care au reușit să dea o serie de informații despre proprietarii telefonului prin colectarea datelor senzorilor de mișcare.

Pentru a dovedi că producătorii de telefoane trebuie să uniformizeze presiunea sonoră în timpul conversațiilor telefonice și să se asigure că amplasarea senzorilor de mișcare nu le permite să capteze vibrațiile căștilor într-o manieră perceptibilă, aceștia au folosit un OnePlus 3T vechi din 2016, care nu prea a apărut pe spectrogramă, în timp ce sunetul stereo al unui OnePlus 7T din 2019 a fost înregistrat, iar seria mai nouă OnePlus 9, de asemenea, nu s-a descurcat bine.

Totuși, acest efect poate fi contracarat cu ușurință, prin simpla reducere a volumului căștii, astfel încât senzorilor de mișcare să le fie greu să capteze reverberații care pot fi atribuite ulterior genului apelantului sau stilului său de vorbire.

Cu Android 13, Google încearcă să prevină astfel de breșe de confidențialitate cerând permisiunea de a colecta date de la senzori cu frecvențe de eșantionare de 200 Hz sau mai mari. Cu toate acestea, la 200 Hz, acuratețea semnalului preluat este redusă doar cu 10%, astfel încât aceasta nu este o opțiune cu adevărat eficientă, în timp ce la rata de eșantionare standard de 400-500 Hz, recunoașterea vorbirii este aproape imposibilă.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile perferate pe protvplus.ro:

Share articol: