Smartphone-urile sunt cele mai populare gadgeturi, iar lupta este strânsă pentru banii consumatorilor.

Primul trimestru al anului 2022 a fost cel mai prost din punctul de vedere al vânzărilor de telefoane în Europa din ultimii ani, potrivit datelor Counterpoint Research. În al doilea trimestru al anului 2022 vânzările au scăzut și mai mult, cu 13% comparativ cu primul trimestru, cu un total de 40,3 milioane de unități. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acum vânzările au scăzut cu 11%. Inflația, războiul și revenirea pandemiei COVID-19 au afectat vânzările de telefoane în Europa în această perioadă.

La nivel european, Samsung continuă să fie lider cu 13 milioane de unități vândute în T2, urmat de Apple cu 9,6 milioane de unități, iar locul trei este ocupat de Oppo cu 7,5 milioane. Realme a vândut 2,1 milioane de unități, restul producătorilor au cumulat vânzări de 6,8 miioane de smartphone-uri.

În cazul Samsung, T2 2021 a fost cel mai slab trimestru al său din ultimii zece ani, deoarece compania are probleme cu închiderea fabricilor sale din Vietnam. A mai fost un alt factor în joc - Samsung s-a retras din Rusia, ceea ce a dus la o scădere a livrărilor în comparație cu primele trei luni ale acestui an.

Același lucru este valabil și pentru Apple, potrivit Counterpoint. Livrările au crescut pe fondul popularului iPhone SE (2022), dar livrările totale nu au fost atât de mari pe cât ar fi putut fi, deoarece Apple s-a retras de pe piața rusă.

Xiaomi a experimentat situația opusă celei de la Samsung. T2 2021 fiind cel mai bun trimestru al său de până acum pe piața europeană, însă T2 2022 nu chiar. Cu toate acestea, compania a beneficiat de retragerea Samsung și Apple din Rusia, ceea ce i-a permis să livreze mai multe unități.

Oppo și Realme completează top 5. Oppo a fost grav afectată de problemele de aprovizionare și de fabricație din China, în timp ce Realme a înregistrat o creștere de două cifre. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: