Specialistii de la IBM au reusit sa creeze aceasta tehnologie uimitoare.

Inginerii de la IBM lucreaza de ceva vreme la o tehnolgie care presupune folosirea unui lichid care, in acelasi timp, sa alimenteze si sa raceasta procesoarele. In laboratorul lor din Zurich s-a intamplat nebunia.

Cercetatorii s-au inspirat dupa principiul de functionare a creierului: "Creierul uman este de 10.000 ori mai dens si mai eficient decat oricare computer existent asta. Acest lucru e posibil pentru ca foloseste doar o extrem de eficienta retea de capilare si vase de sange pentru a transporta caldura si energia, ambele in acelasi timp", a declarat specialistul Bruno Michel de la IBM pentru New Scientist.

In primul rand, inginerii de la IBM au asezat placute de silicon unele peste altele, pentru a crea procesoare tridimensionale. Acelasi principiu a fost folosit si de Intel, pentru noile Ivy Bridge, care se vor lansa anul viitor.

Totusi, exista o diferenta majora. Intre placutele de silicon exista canale care permit unul metal lichid, vanadiu, sa circule. Pentru ca este un metal lichid, acesta ansoarbe caldura, dar poate si sa alimentele chip-ul cu energie electrica. 

Sursa: gizmodo

Share articol: