Compania finlandeza a adus ieri in Romania smartphone-ul prezentat in primavara la Mobile World Congress de la Barcelona.

In Romania a ajuns in sfarsit unul dintre smartphone-urile care au impresionat la Mobile World Congress de la Barcelona, Nokia 808 PureView, care vine cu o camera foto de 41 MP. Gadget-ul a fost prezentat ieri in Bucuresti de reprezentantii Nokia si va fi pe piata incepand de luna viitoare.

Destul de masiv la o prima atingere, 808 PureView li se adreseaza in special celor care folosesc adesea smartphone-ul pe post de camera, pe principiul "cel mai bun aparat foto e cel pe care il ai la tine". 

Camera cu care este echipat a primit o rezolutie greu de intrecut, daca ne gandim ca aparatele foto compacte cu pretentii au 14, cel mult 16 MP. Desi suna a artificiu de marketing, cei 41 MP cu care este dotat smartphone-ul sunt reali, iar tehnologia din spate, la care s-a lucrat timp de 5 ani, este intr-adevar revolutionara.

Cu toate ca este dotat cu atatia megapixeli, nu toate pozele facute cu Nokia 808 PureView sunt de marimi fantastice. Cele mai multe au numai 3, 5 sau 8 MP, iar aici intervine o idee inteligenta a finlandezilor. Printr-o tehnica numita "pixel oversampling", din mai multi pixeli se compune un asa-numit pixel perfect. Exemple de fotografii, aici.

Concret, aparatul face intai o poza de 41 MP, pe care o proceseaza. Din 7 pixeli, de exemplu, va rezulta unul singur, un fel de medie a lor. In felul acesta, zgomotul de fond este eliminat.

Multii megapixeli sunt utili si intr-o asta privinta: cu ajutorul lor se face si zoom-ul, pentru ca aparatul n-are deloc elemente de zoom optic. Dintr-o poza mare, de 41 MP, se decupeaza exact zona care il intereseaza pe fotograf. Restul se arunca.

Megapixelii sunt necesari, dar nu si suficienti pentru o camera foto de calitate. Ceea ce conteaza este si marimea senzorului, domeniu in care Nokia 808 PureView nu dezamageste, ba dimpotriva. Telefonul vine cu optica renumita Carl Zeiss. Are un senzor de 5 ori mai mare deca al unui smartphone obisnuit si de 3 ori mai mare decat al unui aparat foto compact. 

Pentru cunoscatori, camera lui 808 are o deschidere a diafragmei de f/2.4, focalizare macro la 15-50 cm si distanta focala de 8,02 mm (pe formatul 35 mm este echivalent cu 26 mm format 16:9 si 28 mm, 4:3).

808 PureView poate face inregistrari video cu sunet stereo la o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli la 15, 24, 25 sau 30 de cadre pe secunda. La un zoom de 6x poate inregistra la o rezolutie de 1280 x 720 pixeli, iar la 12x de 640 x 360 (nHD). Sunetul este Dolby Digital Plus 5.1.

Pasionatii de efecte foto au la dispozitie o multime de efecte si de setari cu care se pot juca. Aparatul ofera acea senzatie a unui gadget profesionist, efectul Bokeh, care presupune afisarea clara a obiectului focalizat si incetosata a fundalului.

Cat despre celelalte specificatii, Nokia 808 PureView are ecran AMOLED 16:9 nHD de 4 inch, cu o rezolutie de 640 x 360 pixeli, cu Gorilla Glass.

Telefonul a primit un procesor la frecventa de 1,3 GHz, un procesor grafic cu tehnologie OpenGL 2.0, memorie RAM de 512 MB, spatiu de stocare de 16 GB, ce poate fi extins cu un card de pana la 48 GB prin slotul microSD.

Telefonul va veni in Romania la un pret destul de mare: 650 de euro. 

Share articol: