Englezii sunt disperati sa puna mana pe modele precum Nokia 8210

Cu cat telefonul e mai avansat, cu atat poti fi urmarit mai usor. La concluzia asta au ajuns si autoritatile si infractorii. In jocul de-a hotii si vardistii, traficantii de droguri din Marea Britanie au ales solutia low-tech. Au scapat repede de ultimele generatii de iPhone sau Samsung si le-au dat la schimb pentru... Nokia.

Si nu orice fel de telefon Nokia. Cu cat mai vechi, cu atat mai bine. Motivul e simplu. Vechile “dumbphones”, asa cum le spun englezii, nu pot fi urmarite prin satelit, Bluetooth sau internet, pentru simplul motiv ca nu au asa ceva. Au cel mult un port infrarosu, dar cine sta sa foloseasca asa ceva?

Cu cat telefonul are mai putine functii, cu atat le va fi mai greu si politistilor sa il urmareasca. Asta au vazut dealerii de droguri care iau cu asalt magazinele de telefoane mobile, in speranta ca vor mai pune mana pe un Nokia vechi.

Cel mai cautat model e Nokia 8210. Cel mai mic model fabricat vreodata de finlandezi (Nokia 7280 nu se pune) are deja 16 ani (fabricat in 1999), dar se vinde ca painea calda. Nu are GPS, card microSD, nu are aplicatii, nici macar ecran color sau sonerii polifonice (va mai aduceti aminte de ele?). Are in schimb doua mari avantaje: e foarte mic si bateria tine zile intregi. Conform Vice, toxicomanii au inceput deja sa profite de noul trend. Isi dau vechile telefoane dealerilor in schimbul drogurilor.

Share articol: