Aplicația ResApp folosește algoritmi de inteligență artificială care analizează sunetul produs de tuse și poate recunoaște persoanele bolnave de COVID. Acuratețea diagnosticului este de 92%.

Cu ajutorul unei aplicații de acest fel se poate realiza un prim triaj al persoanelor suspecte de COVID, astfel încât testele antigen și PCR să fie efectuate doar în cazul unui diagnostic pozitiv prin ResApp.

În cadrul testelor pentru realizarea aplicației, au fost chestionați 741 de pacienți din India și Statele Unite, dintre care 446 aveau COVID.

Ei au completat date despre simptomele pe care le aveau și apoi au tușit spre un smartphone care avea instalată noua aplicație.

Algoritmii IA au reușit să pună un diagnostic corect în 92% din cazuri, pentru că au recunoscut sunetele specifice tusei unui bolnav de COVID, scrie Daily Mail.

Testele următoare au demonstrat că aplicația poate face diferența între tusea unui pacient cu coronavirus și a unei persoane care suferă de alte afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau pneumonia.

Aplicația ar putea fi folosită în zonele unde sunt necesare foarte multe teste pentru COVID, cu rezultate rapide, cum sunt clinicile medicale sau locurile unde se organizează competiții sportive sau concerte.

Compania Pfizer, care produce și unul dintre vaccinurile anti-COVID, a anunțat că vrea să cumpere aplicația ResApp pentru suma de 74 milioane de dolari, dar mai multe companii farmaceutice sunt interesate de o colaborare.

Tony Keating, CEO și director al ResApp, declară că va începe demersurile necesare pentru aprobarea folosirii acestei aplicații la nivel mondial.
 

Share articol: