Apple va trebui să cedeze în fața unei alte cerințe a Uniunii Europene: deschiderea iPhone și iPad pentru magazinele de aplicații terțe.

Gigantul din Cupertino s-a opus întotdeauna vehement să permită utilizatorilor iOS să descarce aplicații de oriunde altundeva decât din magazinul oficial Apple. Compania susține că această restricție menține siguranța ecosistemului iOS, dar competitorii susțin că este vorba mai degrabă despre dorința de a pune stăpânire pe veniturile generate de aplicațiile descărcate de utilizatorii Apple.

Acum, însă, o nouă lege a Uniunii Europene, denumită Digital Markets Act, va obliga Apple să ridice restricțiile pe care le-a impus asupra descărcărilor de aplicații, arată Reuters și Bloomberg.

În acest moment, Apple preia o cotă de 30% din vânzările din App Store, lucru despre care mulți dezvoltatori susțin că este nedrept, iar posibilitatea de a găzdui aplicațiile în altă parte ar permite dezvoltatorilor să evite această taxă Apple.

Se pare că aceste modificări vor fi implementate inițial doar în Europa, dar, având în vedere că legislatorii din SUA au discutat, de asemenea, despre propunere, se presupune că o implementare mai largă nu este departe.

Din punct de vedere legal, Apple nu este obligată să introducă aceste modificări până în 2024, dar compania se pare că plănuiește să le lanseze odată cu iOS 17 anul viitor.

Compania nu va renunța la tot controlul și ar putea impune anumite cerințe de securitate pentru toate aplicațiile, ba chiar și o taxă de verificare. Nu se știe dacă dezvoltatorii care își distribuie aplicațiile prin intermediul magazinului oficial vor avea voie să instaleze sisteme de plată la alegere.

În afară de aceasta, Apple ar putea permite aplicațiilor terțe să interacționeze mai strâns cu hardware-ul și funcțiile de bază ale sistemului companiei și, de asemenea, să ofere funcții care în prezent sunt accesibile doar aplicațiilor proprii, cum ar fi rețeaua Find My.

UE a impus recent Apple să renunțe la portul său tradițional de încărcare, în favoarea USB-C. Libertatea de a descărca aplicații de oriunde ar fi un alt câștig, deși se poate argumenta că piețele de aplicații neoficiale ar face iPhone-ul mai puțin sigur. Rămâne de văzut când va fi implementată această modificare și ce efecte va avea pe termen lung. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: