Iata un tutorial care te poate ajuta sa nu ai parte de surprize neplacute.

Smartphone-urile devin din ce in ce mai sofisticate iar aplicatiile din ce in ce mai 'flamande' astfel ca este relativ usor sa-ti depasesti planul de date mobile din abonament si sa te trezesti cu costuri suplimentare, iar acestea sunt imense cand vine vorba de traficul de date.

Exista mai multe metode de a evita un asemenea scenariu. Iar cea mai buna ar fi instalarea unei aplicatii care iti urmareste consumul. Insa aici este necesar sa urmaresti si sa stii cand sa te opresti. Cea mai buna aplicatie de acest gen este My Data Manager, cea cu care poti sa-ti faci un plan. Iti spune cat poti consuma in fiecare zi si se ajusteaza in cazul in care intr-o anumita zi ai depasit limita sau ai fost sub ea. Aplicatia este disponibila atat pentru iOS, cat si pentru Android.

Sa revenim insa la Facebook. De ce? Pentru ca este aplicatia cel mai des folosita si este una care consuma foarte mult din traficul de date. Am facut un mic experiment pentru a demonstra asta. Am inchis toate aplicatiile si am folosit numai Facebook-ul timp de 5 minute - am postat o poza, am intrat in 3 articole si mi-au aparut mai multe clipuri. In cele 5 minute, 88% din traficul de date a fost al aplicatiei de Facebook. Adica 6MB! Uitandu-ma pe luna ianuarie, in conditiile in care am folosit si Wi-Fi-ul in mai multe randuri, Facebook-ul a consumat 1.4 GB de trafic, mai bine de 2 ori fata de YouTube!

Cum sa faci ca Facebook-ul sa nu mai consume atat de mult? Exista cativa pasi pe care ii poti urma:

1. Opreste optiunea de Auto-Play Video

Clipurile ce apar in News Feed si pornesc automat consuma enorm din datele tale de trafic. Din fericire, exista o metoda simpla de a scapa de asta. La Setari (Settings in limba engleza), gasesti Video Auto-Play. Si ai 3 optiuni: fie sa fie activata, fie numai prin Wi-Fi, fie dezactivata.

Iar daca te regasesti printre cei care nu suporta acest Auto-Play nici pe calculator, poti sa o dezactivezi mergand la Setari/Video.

2. Foloseste browser-ul tau

Facebook a ales de cateva luni sa foloseasca propriul browser atunci cand intri intr-un articol postat pe Facebook. Acesta consuma mai mult trafic decat cele clasice, dintre care exceleaza la acest capitol Chrome, Opera Mini si, daca vrei sa fie redus consumul la maxim, TextOnly.

Urmatoarele sfaturi se aplica nu numai in ceea ce priveste aplicatia de Facebook, ci in general.

1. Selecteaza updatarea aplicatiilor numai prin Wi-Fi

Poti evita un consum imens de date daca debifezi optiunea de a updata fiecare aplicatie cum este lansata o versiune noua. Desigur, sunt aplicatii in care esti intrebat daca vrei sa faci update-ul daca acesta depaseste un anumit numar de MB. Insa la multe altele, aceasta varianta nu exista si cum te conectezi la internet prin datele mobile poti vedea cum aplicatiile sunt updatate.

2. Pastreaza cache-ul

Exista aplicatii care ajuta la o solicitare mai mica a procesorului in cazul in care faci multitasking. Insa acestea uneori iti cer sa stergi datele cache salvate de aplicatii/browsere. Evita acest lucru pentru ca atunci deschiderea unei aplicatii inseamna ca trebuie sa descarci din nou datele ei cache.

3. Restrictioneaza datele aplicatilor individuale

Daca e posibil, poti schimba setarile pentru fiecare aplicatie in parte. In loc sa folosesti Androidul pentru a restrictiona volumul de date de pe Facebook, de exemplu, poti intra in aplicatie si sa scazi frecventa notificarilor sau sa le opresti. Nu numai ca scazi volumul de date consumat, dar si maresti durata de viata a bateriei.

4. Descarca in avans prin Wi-Fi, inclusiv harti pentru GPS

Poate ca nu este cea mai populara varianta sa-si incarci telefonul cu aplicatii, muzica, carti sau clipuri inainte sa le folosesti, insa vei reduce consumul de date daca vei folosi Wi-Fi-ul pentru asta. In plus, descarcarea unei harti pentru a folosi versiunea offline a GPS-ului iti va aduce multe beneficii pe planul traficului de date.

Share articol: