Un studiu recent arată că telefoanele Android de top vândute în China sunt un adevărat coșmar în materie de confidențialitate.

Un nou studiu sugerează că utilizatorilor de dispozitive Android de top vândute în China li se fură datele personale, colectare care are loc fără vreo notificare și fără consimțământ și care ar putea duce cu ușurință la urmărirea utilizatorilor și la deconspirarea ușoară a identității acestora.

Un studiu publicat de informaticieni de la mai multe universități diferite arată că producători de telefoane precum Xiamoi, OnePlus și Oppo Realme, unele dintre cele mai populare în China, colectează cantități masive de date sensibile ale utilizatorilor prin intermediul sistemelor lor de operare, la fel ca și o varietate de aplicații care vin preinstalate pe telefoane, arată o știre publicată de Gizmondo.

Datele sunt, de asemenea, acaparate de o serie de alți actori privați, iar cercetătorii se tem că dispozitivele în cauză „trimit o cantitate îngrijorătoare de informații personale identificabile nu numai furnizorului de dispozitive, ci și furnizorilor de servicii precum Baidu și operatorilor de rețele mobile chinezi". Având în vedere relația strânsă a industriei private cu guvernul chinez, acest lucru este mai mult decât suficient pentru a ridica preocupări mai largi legate de supraveghere pentru utilizatorii de telefonie mobilă din China.

Care este concluzia? Pentru cercetători, este clar că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește respectarea confidențialității utilizatorilor chinezi. „În general, constatările noastre prezintă o imagine îngrijorătoare a stării de confidențialitate a datelor utilizatorilor pe cea mai mare piață Android din lume și subliniază nevoia urgentă de controale mai stricte ale confidențialității pentru a crește încrederea oamenilor obișnuiți în companiile de tehnologie, multe dintre acestea fiind parțial deținute de stat", scriu ei.

Cercetătorii au experimentat cu o serie de dispozitive achiziționate de la producători din China și au efectuat analize de rețea pe acestea pentru a înțelege scurgerile de date relevante. În general, cercetătorii au presupus că operatorul dispozitivului ar fi un „consumator conștient", care a renunțat la trimiterea de date analitice și de personalizare către furnizori și care nu utilizează stocarea în cloud sau „orice alte servicii opționale ale terților".

Informațiile de identificare personală colectate includ detalii destul de sensibile, inclusiv informații de bază despre utilizator, cum ar fi numere de telefon și identificatori ai dispozitivului (adrese IMEI și MAC, ID-uri proprii și altele), date de geolocalizare (care, evident, ar permite unui observator să descopere locația fizică a utilizatorului) și date legate de „conexiunile sociale" - cum ar fi contactele, numerele de telefon ale acestora și metadatele.

Cu alte cuvinte, destinatarii acestor date ar avea o imagine destul de clară despre cine folosește un anumit dispozitiv, unde o face și cu cine vorbește. În China, numerele de telefon sunt, de asemenea, legate de un „ID de cetățean" individual, ceea ce înseamnă că sunt indisolubil legate de identitatea reală și legală a utilizatorului.

Potrivit cercetătorilor, toate aceste date sunt colectate fără notificarea sau consimțământul utilizatorului și nu există nicio modalitate de a renunța la această colectare de date. De asemenea, colectarea nu se oprește nici atunci când dispozitivul și utilizatorul părăsesc China, în ciuda faptului că diferite țări au legi distincte privind confidențialitatea, care ar trebui să aibă un impact asupra modului în care sunt colectate informațiile, se arată în studiu. Cercetătorii au descoperit că datele au fost trimise către operatorii de telefonie mobilă chinezi chiar și atunci când aceștia nu furnizau servicii (de exemplu, atunci când nicio cartelă SIM nu fusese introdusă în dispozitiv).

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: