În cadrul unui studiu recent, astrofizicienii au analizat 34 de exoplanete care orbitează în jurul unor pitice roșii.

Aceste stele, mai mici decât Soarele nostru, sunt cele mai comune din Univers, formând 70% din totalul celor descoperite până acum.

Analizând mai multe planete din apropierea acestor stele, experții de la Universitatea din Chicago au identificat 21 de planete formate din rocă, 7 gazoase și 6 care fac parte dintr-o nouă clasă, nemaiîntâlnită până acum.

Aceste planete conțin în proporție de aproximativ 50% apă (în stare lichidă sau sub formă de gheață) și 50% rocă. Compoziția lor a putut fi recunoscută prin cercetarea masei și diametrului, scrie Live Science.

Faptul că mare parte din planetă conține apă poate avea implicații uriașe, deoarece apa crește șansele existenței vieții extraterestre.

În comparație, Pământul este considerat o planetă uscată din punct de vedere al astrofizicienilor, pentru că numai 0,02% din masa lui este apă.

Totuși, faptul că aceste exoplanete conțin 50% apă nu înseamnă că au oceane la suprafață, pentru că apa ar putea fi amestecată cu rocile.

Atmosfera lor va fi analizată ulterior, cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Studiul a fost publicat în revista Science.
 

Share articol: