Noua tehnologie va permite fabricarea de carne în laborator, din doar câteva celule recoltate de la un animal.

În acest fel, astronauții și viitorii coloniști spațiali de pe Lună și de pe Marte vor putea beneficia de gustul și consistența unei fripturi proaspete, care ar putea înlocui rațiile de alimente deshidratate folosite în prezent.

Carnea artificială va fi creată cu ajutorul unei imprimante tridimensionale oferite de Aleph Farms, iar rezultatul ar putea fi prezentat chiar anul viitor, la Singapore.

Acesta este doar unul dintre experimentele pe care le vor realiza trei astronauți amatori care vor porni spre ISS în prima misiune spațială turistică de până acum.

Canadianul Mark Pathy, americanul Larry Connor și israelianul Eytan Stibbe au plătit fiecare câte 55 de milioane de dolari pentru excursia pe orbita terestră.

Aici, timp de opt zile, ei vor încerca să obțină în condiții de laborator carne artificială la fel de gustoasă ca bucățile proaspete cumpărate de la măcelărie.

Rămâne de văzut dacă proiectul va avea succes și în condițiile de microgravitație de pe Stația Spațială. Compania israeliană Aleph Farms a obținut prima carne artificială în anul 2019.

Tehnologia va fi utilă nu doar pentru a furniza carne proaspătă în cadrul misiunilor spațiale, ci ar deveni o alternativă ieftină și ecologică la consumul de carne la nivel mondial.

Metoda folosită presupune creșterea unor celule bovine în bioreactori, apoi multiplicarea și transformarea lor în țesut muscular care poate fi folosit pentru friptură.

Animalele de la care sunt preluate celulele nu sunt ucise. Pentru experiment sunt utilizate celule de grăsime, de mușchi, de țesut conjunctiv și de artere, care devin „cerneala” imprimantei 3D.

Aleph Farms speră să poată reduce cât mai mult costurile de producție pentru carnea artificială și totodată să obțină diferite tipuri de țesut, care să poată fi utilizat în rețete cât mai variate.

Pe viitor, carnea artificială va putea fi inclusiv personalizată în funcție de cerințe, astfel încât să aibă gust variat, dar și nutrienți și vitamine mai multe.

Share articol: