Corpul uman conține în jur de 60% apă, de aceea hidratarea corectă este esențială zilnic, cu atât mai mult în perioadele caniculare, cum este cea de acum.

Recomandarea oficială, care îndeamnă la consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic, nu este foarte corectă, susțin specialiștii, pentru că necesarul de lichide diferă în funcție de greutate, vârstă și gen.

Un studiu recent, realizat pentru compania austriacă Waterdrop, demonstrează că peste 60% din populație nu bea suficientă apă.

Astfel, potrivit experților care au lucrat la acest studiu, un adult cu vârsta între 20 și 30 de ani și greutate normală ar trebui să consume zilnic cel puțin 2,6 litri de apă.

În schimb, o persoană de 50 de ani trebuie să bea 2,2 litri. Cantitatea necesară scade odată cu înaintarea în vârstă, dar crește dacă persoana respectivă stă în căldură sau face efort fizic, scrie Daily Mail.

Estimările diferă, dar toate avertizează că 2 litri nu este suficient. Spre exemplu, specialiștii britanici (de la NHS) recomandă între 6 și 8 pahare de apă zilnic, în timp ce americanii de la National Academies of Sciences, Engineering and Medicine vin cu recomandări mai detaliate: 3,6 litri de lichide pentru bărbați și 2,6 litri pentru femei.

În acest ultim caz sunt luate în calcul și lichidele din fructe sau legume, care asigură în jur de 20% din cantitatea zilnică necesară.

Merele, căpșunile, castraveții și salata verde conțin foarte multă apă și trebuie consumate în această perioadă foarte călduroasă. Evident, trebuie ținut cont și de consumul de ceai sau cafea sau de alte băuturi.

Este important ca oamenii să cunoască și să ia măsuri de la primele semne ale deshidratării: dureri de cap, gură uscată, dureri articulare, oboseală și probleme digestive.

Prin urmare, hidratarea corectă este esențială pentru sănătate, dar și pentru buna funcționare a creierului. Dacă nu bem suficientă apă, pot să apară tulburări de atenție, de memorie și gândire, dar și schimbări bruște de dispoziție.
 

Share articol: