Limita maximă a populației depinde foarte mult de deciziile oamenilor, nu doar de resurse.

În decursul timpului, populația planetei s-a dublat la intervale diferite de timp. Astfel, potrivit lui Joel E. Cohen, de la Universitatea Rockefeller University din New York City, pentru prima dublare au fost necesari nu mai puțin de 35.000 de ani.

După ce oamenii au început să practice agricultura, populația planetei s-a dublat în doar 1.500 de ani, dar chiar și atunci pe Pământ nu trăiau mai mult de 10 milioane de oameni, scrie Live Science.

În secolul al XIX-lea populația s-a dublat în 130 de ani, apoi din nou, după doar 44 de ani, prin urmare ritmul se accelerează tot mai mult. Dar câți oameni poate susține planeta, care este limita?

Joel Cohen precizează că acest lucru depinde foarte mult de deciziile oamenilor, nu doar de resurse.

Familiile cu mulți copii sunt întâlnite de obicei în mediile mai sărace, unde există și o rată foarte mare de mortalitate, în timp ce în zonele bogate, unde speranța de viață este mai mare, numărul de copii este mai mic. În acest fel, se păstrează un fragil echilibru demografic.

La nivel global, creșterea populației a atins apogeul în 1960, când media de nașteri pentru o femeie era de 5 copii. În 2020, media de nașteri era de numai 2,44 copii la o femeie.

Specialiștii ONU susțin că populația planetei va ajunge la 10,4 miliarde de oameni în jurul anului 2080 și se va menține astfel până în 2100.

Totuși, numărul maxim pe care îl poate susține planeta nu este unul fix și nici nu poate fi calculat exact, pentru că un rol esențial îl are modul în care oamenii produc și consumă resurse.

Spre exemplu, un studiu recent arată că dacă toată populația Statelor Unite ar trece la vegetarianism, iar terenul folosit acum pentru creșterea animalelor ar fi utilizat pentru cultivarea de recolte, ar exista surse de hrană pentru încă 350 de milioane de persoane.

Share articol: