Roverul Curiosity a fotografiat pe Marte o formațiune bizară, care seamănă cu o intrare spre interiorul unui munte, iar speculațiile nu au întârziat să apară.

La scurt timp după publicarea imaginii surprinse pe 7 mai, experții au venit cu explicații științifice, pentru a pune capăt ipotezelor fanteziste.

O primă teorie aducea în discuție o serie de cutremure cu magnitudinea peste 4 care au avut loc anul trecut pe Marte și care ar fi putut provoca apariția unei grote.

Acum însă, geologul Nicholas Mangold de la Universitatea din Nantes, Franța, vine cu o altă explicație. El susține că formațiunea neobișnuită a luat naștere în decursul timpului, în mod natural, prin eroziunea solului, scrie Live Science.

„Intrarea” are o înălțime de numai un metru și este o simplă cavernă într-o rocă, aflată pe fundul uscat al unui râu care a existat acolo cu 4 miliarde de ani în urmă.

Mica grotă s-ar fi putut forma prin acțiunea vântului marțian, care a erodat solul. În timp, roca muntelui s-a crăpat din cauza diferențelor mari de temperatură, apoi, sub propria greutate, o bucată s-a prăbușit, dând naștere acestei mici peșteri sub formă de poartă.

Fenomene geologice similare au loc și pe Pământ, unde solul este măcinat prin eroziuni provocate de apă sau de vânt.
 

Share articol: