Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Michigan au monitorizat activitatea cerebrală a unor pacienți aflați în comă, până când aceștia au murit.

În acest fel, experții au putut observa undele cerebrale generate în ultimele clipe de viață, iar concluzia lor este surprinzătoare.

Activitatea electrică a persoanelor a crescut în intensitate înainte de moarte, generând unde gamma de înaltă frecvență, dar organizate, predictibile, similare celor care apar la oamenii care visează sau care sunt în stare de veghe, conștienți.

Astfel, cercetătorii cred că în ultimele clipe de viață oamenii experimentează stări deosebite, cum sunt cele descrise de persoanele aflate la un pas de moarte, dar care au supraviețuit.

Acestea includ, de cele mai multe ori, imaginea unui tunel luminos, observarea corpului din exterior și retrăirea unor momente din viață. Deocamdată, neurologii nu au o explicație clară pentru aceste interesante, dar bizare relatări.

Totuși, unele persoane experimentează stări similare în timpul meditației sau atunci când suferă un șoc, dar fără să fie cu adevărat în pericol de moarte.

Prin urmare, aceste experiențe ar putea să nu aibă legătură cu agonia sau cu starea de inconștiență și e imposibil de știut dacă prin asta trec și persoanele care mor, în ultimele lor clipe.

Studiul realizat la Universitatea din Michigan și publicat în revista PNAS este primul de acest fel, care surprinde pas cu pas procesul morții creierului, asemenea experimente fiind dificil de realizat, scrie Live Science.

Creșterea activității electrice a creierului a fost observată până la 2 minute după oprirea suportului vital, care a dus la stop cardiac.

Fenomenul a fost observat la doi din cei patru pacienți supuși experimentului, care se aflau în comă profundă, fiind ținuți în viață artificial, de aparate, ca urmare a unor boli sau traumatisme incurabile.

În timp ce unii neurologi cred că studiul demonstrează faptul că oamenii redevin conștienți în clipele dinaintea morții, alții susțin că este mai curând un fel de halucinație hipnogogică, cum apar uneori în momentele de trecere de la somnul REM la starea de veghe.
 

Share articol: