Oamenii de știință de la compania de biotehnologie ToolGen din Coreea de Sud au clonat și editat genetic doi câini din rasa Beagle.

Animalele au fost clonate folosind celule ale pielii editate genetic prin metoda CRISPR, care permite eliminarea unor gene defecte. În acest fel, cercetătorii pot preveni apariția unor mutații genetice frecvente la câinii de rasă, cu pedigree.

Tehnica folosită acum este o premieră, anterior fiind creați câini prin editarea genetică a unor ovule fecundate.

Noua metodă implică utilizarea unor celule ale pielii asupra cărora s-a aplicat editarea CRISPR, pentru a elimina mutațiile, dar fără modificarea altor trăsături. Prin urmare, susțin cercetătorii, în acest fel vor putea fi obținute animale de rasă pură, perfect sănătoase.

Unele rase de câini sunt predispuse la boli genetice, din cauza împerecherilor selective, menite să le păstreze pedigree-ul.

În cadrul experimentului reușit acum în Coreea de Sud, cercetătorii au editat gena DJ-1, asociată cu boli grave, cum este Parkinsonul.

Apoi au adăugat alte gene, printre care una care produce o proteină fluorescentă, ca să poată detecta mai ușor schimbările făcute. Geneticienii susțin însă că nu vor recurge la asemenea modificări pe viitor.

Numai doi căței s-au născut prin această metodă, deși au fost folosiți în total 68 de embrioni rezultați prin clonare.

Câinii au acum aproape 2 ani și sunt sănătoși, dar vor fi monitorizați în continuare, pentru că boala s-ar poate manifesta la vârste mai înaintate. Totuși, cercetătorii speră ca gena să rămână recesivă, demonstrând astfel reușita experimentului.

Primele teste de editare genetică CRISPR în scop terapeutic pe voluntari umani sunt deja în desfășurare, dar unii experți le contestă, avertizând că metodă poate duce la mutații nedorite.

Cercetarea a fost publicată în revista BMC Biotechnology.

Share articol: