Previziunile actuale privind topirea gheții din Arctica sunt probabil mult prea departe de adevăr. Conform unui model actualizat, ghețarii din nordul înghețat s-ar putea topi de până la 100 de ori mai repede decât se preconiza anterior.

Aceasta nu este prima dată când predicțiile privind topirea gheții au fost analizate sau revizuite. În 2020, un studiu a constatat că actualele simulări computerizate ale modului în care ghețarii interacționează cu restul sistemului climatic nu corespund cu adevărat realității.

În aceste condiții, se pare că ceva în modelele noastre actuale este incorect ori modelele ele omit ceva. Dar ce anume? Oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin (UT) cred că au descoperit cel puțin o parte din problemă.
Lacunele statistice au făcut ca oamenii de știință din domeniul climei să introducă observații de la ghețari accesibili pentru a construi modele despre modul în care se topesc toți ghețarii.

Dar ceea ce se întâmplă cu stratul de gheață din Antarctica pe fondul încălzirii globale rapide este semnificativ diferit de ceea ce se întâmplă cu ghețarii arctici.

În Groenlanda, de exemplu, cercetări recente au descoperit că apa caldă a oceanului din fiordurile din această națiune „cioplește” dedesubt părți din stratul de gheață plutitor. Această topire submarină este incredibil de dificil de măsurat, mai ales dacă luăm în considerare cât de periculos de aproape trebuie să ajungă navele de cercetare de iceberguri care se prăbușesc.

Pentru a evita această activitate riscantă, oamenii de știință au studiat „limbile de ghețari" din Antarctica, mai accesibile, și au folosit datele ca pe o aproximare pentru Arctica. Dar, deși Antarctica și Groenlanda adăpostesc calote de gheață continentale, ele nu sunt gemene identice.

Pentru a îmbunătăți viitoarele modele climatice, este nevoie urgentă de cunoașterea diferitelor moduri în care acești ghețari interacționează cu apa de mare.

În 2019, cercetătorii care lucrează pe fronturile plutitoare ale ghețarilor din Alaska au încercat să analizeze fizica ce stă la baza topirii gheții. Echipa a folosit caiace autonome pentru a se apropia cât mai mult posibil de structurile formidabile, efectuând măsurători precise chiar acolo unde gheața întâlnește marea într-un unghi ascuțit.

Apa generată de topire a fost măsurată în ocean la o distanță de 400 de metri de peretele de gheață, ceea ce sugerează că mult mai multă gheață se topește mai repede decât în estimările anterioare - chiar de 100 de ori mai rapid.

Cercetătorii au folosit acum aceste măsurători mai precise pentru a crea un model mai bun al topirii ghețarilor arctici din alte părți ale emisferei nordice.

Modelele actualizate folosesc forma ghețarilor, temperatura și salinitatea apelor înconjurătoare pentru a prezice cât de multă gheață submarină se pierde în Groenlanda. Numai cu ajutorul observațiilor de pe teren, modelele climatice computerizate pot rezolva mai bine diferențele regionale.

Constatările lor sugerează că, atunci când ghețarii arctici intră în contact cu apa de mare, devin deosebit de vulnerabili la topirea subacvatică.

Având în vedere că Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii, cercetătorii suspectează că topirea submarină este mai gravă aici decât în Antarctica.

Într-un scenariu teribilist viitor, în care toată gheața permanentă din Groenlanda se topește, nivelul mării va crește cu peste 7 metri. Mai mult, unii oameni de știință susțin că stratul de gheață din Groenlanda a depășit deja punctul de refacere, iar alții cred că ar putea dispărea până în 2035.

Efectele globale ale pierderii ghețarilor se extind mult dincolo de creșterea nivelului mării. Atunci când gheața Groenlandei se topește în ocean, ar putea opri curenții oceanici majori care ajută la răcirea Ecuatorului planetei noastre.
Mai mult, pe măsură ce se topește, stratul de gheață începe să elibereze în lume bacterii necunoscute.

În viitor, cercetătorii își doresc să studieze și să înțeleagă acest fenomen cât mai bine, pentru ca lumea să fie cât mai pregătită pentru ceea ce ne așteaptă. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: