Chiar dacă un proiect precum Jurassic Park nu va deveni niciodată realitate, oamenii de știință pot readuce la viață specii dispărute, datorită avansului tehnologic din ultimii ani.

Metoda de editare genetică Crispr-Cas9, pentru descoperirea căreia a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2020, ar putea fi folosită pentru a reintroduce în ecosistem specii de mult dispărute.

Proiectul aparține unui start-up american, Colossal Biosciences, care are nevoie de o finanțare la fel de ambițioasă ca ideea în sine: milioane de dolari.

Experimentele au început deja, anunță reprezentanții companiei, citați de Daily Mail, pentru câteva specii, printre care mamutul lânos și tigrul tasmanian, iar următoarea pe listă ar putea fi pasărea Dodo.

Metoda pe care o vor folosi, editarea genetică Crispr-Cas9, va duce practic la nașterea unor hibrizi, nu la clonarea unor animale dispărute. Pentru a obține asta, cercetătorii trebuie să urmeze câțiva pași foarte clari:

1.Secvențierea genomului speciei dispărute, cu ajutorul unei mostre de țesut care conține ADN. În cazul mamutului lânos, oamenii de știință au realizat acest pas încă din anul 2008.

2.Este identificată o specie cât mai similară din punct de vedere genetic - în cazul mamutului, specia cea mai strâns înrudită este elefantul asiatic.

3. Sunt recoltate celule din pielea unui elefant, combinate cu ADN de mamut prin editare genetică CRISPR-Cas9 și transformate în celule stem.

4. Celulele stem care conțin gene de elefant și mamut sunt introduse într-un ovul de elefant din care a fost îndepărtat nucleul.

5.În laborator, ovulul este stimulat pentru a se transforma într-un embrion, care ar urma să se dezvolte într-un uter artificial sau într-o femelă elefant.

Rămâne de văzut când vor fi obținute primele rezultate ale acestui interesant proiect.

Cercetătorii precizează însă că este imposibil de folosit această metodă (sau oricare alta) pentru a readuce la viață dinozaurii.

ADN-ul lor este atât de vechi, încât, chiar dacă s-ar putea recupera mici fragmente, acestea ar fi prea puține și prea deteriorate pentru a putea fi folosite.
 

Share articol: