Egiptologii sunt încântați de o descoperire neașteptată făcută într-un mormânt recent excavat din situl arheologic Saqqara, unde se află și faimoasa piramidă în trepte.

Într-un sicriu vechi de peste 2.000 de ai, arheologii au găsit un papirus cu o lungime de 16 metri, care conține Cartea Morților, o importantă culegere de texte despre ritualurile funerare și credința vechilor egipteni în viața de după moarte.

Este pentru prima dată în ultimii 100 de ani când este descoperit un papirus care prezintă integral Cartea Morților.

Papirusul a fost deja restaurat, iar egiptologii au început traducerea textului în limba arabă, sperând să afle în acest fel mai multe detalii despre tradițiile funerare ale egiptenilor.

Anul trecut, un alt papirus cu texte din Cartea Morților a fost găsit la Saqqara, dar acesta conținea numai câteva fragmente.

Saqqara a devenit o importantă necropolă după construirea primei piramide din Egipt, pentru faraonul Djoser, care a domnit între anii 2630 î.e.n - 2611 î.e.n. Ulterior, lângă piramida în trepte a faraonului s-au construit foarte multe morminte, cimitirul fiind folosit timp de mii de ani.

Astfel, sicriul în care a fost găsit papirusul care conține Cartea Morților datează dintr-o perioadă mai recentă, de acum aproximativ 2.000 de ani, precizează egiptologii, potrivit Live Science. Ei nu au oferit însă mai multe detalii despre acest document și nici nu au publicat imagini.

După ce va fi tradus integral, papirusul va fi expus într-un muzeu.
 

Share articol: