Un studiu recent arată rezultate surprinzătoare despre temperatura din stratosfera planetei.

Până acum, cercetătorii știau că temperatura în stratosfera planetei Neptun este, în medie, de -207 grade Celsius. Acest lucru se datorează distanței foarte mari de la Soare, Neptun fiind una dintre cele mai reci planete din sistemul nostru solar.

Totuși, aceste date nu sunt corecte, după cum arată un nou studiu, realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Leicester.

Analizând informații colectat timp de 20 de ani, între 2003 și 2018, ei au descoperit că temperatura stratosferei a scăzut în această perioadă, în mod inexplicabil, cu aproape 8 grade Celsius.

În mod normal, având în vedere că observația a fost realizată când pe Neptun era vara, temperaturile ar fi trebuit să fie puțin mai ridicate, nu mai scăzute.

Pe Neptun, un anotimp durează aproximativ 40 de ani tereștri, pentru că planeta realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 165 de ani.

Cercetarea a demonstrat și o altă anomalie: deși în perioada 2003-2018 temperatura stratosferei a scăzut, a crescut apoi brusc cu 11 grade Celsius, în perioada 2018-2020, în zona polului sud.

Specialiștii nu știu deocamdată ce anume a provocat aceste bizare fluctuații de temperatură, dar presupun că pot avea legătură și cu ciclul solar, când intensitatea radiațiilor variază în decursul a 11 ani.

Studiul a luat în calcul imagini în infraroșu furnizate de mai multe observatoare astronomice. Noul telescop spațial James Webb ar putea oferi mai multe informații despre acest fenomen, pentru că este prevăzut cu un dispozitiv special, pentru monitorizarea temperaturii.

 

Share articol: