Cercetătorii chinezi au analizat mostre de sol selenar aduse în laborator în 2020 și au observat ceva complet neașteptat.

Rocile selenare conțineau și un mineral care nu a mai fost până acum identificat pe Lună în această formă: cristal de fosfat, care a primit numele de Changesite-(Y).

Fosfatul este un element esențial pe planeta noastră, deoarece reprezintă sursa naturală de fosfor, care ajută la creșterea sănătoasă a plantelor. Deocamdată nu sunt însă cunoscute proprietățile sale sub formă de cristal.

China devine astfel cea de a treia națiune care descoperă un nou mineral în rocile selenare, primele performanțe în acest fel aparținând Statelor Unite și Rusiei.

Changesite-(Y) este al șaselea compus organic identificat în rocile de pe Lună, de la primele mostre aduse, în cadrul misiunii Apollo 11, în anul 1969.

Prezența fosforului pe satelitul natural al Pământului este importantă, fiindcă poate fi un ajutor nesperat pentru viitorii coloniști, care vor dori să obțină recolte.

Mostrele de sol care conțineau Changesite-(Y) au fost furnizată de sonda Chang'e-5, care a revenit pe Terra în decembrie 2020.

Rocile obținute de chinezi sunt cu miliarde de ani mai tinere față de cele aduse de misiunile spațiale anterioare.

Descoperirea confirmă încă o dată înscrierea Chinei în cursa spațială alături de Statele Unite, pentru explorarea satelitului natural al Pământului.
 

Share articol: