O analiză recentă realizată asupra picturilor rupestre realizate acum 20.000 de ani în peșterile din Spania i-a surprins pe cercetători.

Mai mulți specialiști de la Universitatea din Cambridge și Universitatea Cantabria au analizat peste 180 de picturi preistorice realizate prin suflarea unui pigment deasupra palmelor fixate pe perete, rezultând astfel conturul palmei.

Până de curând istoricii au crezut că picturile au fost realizate de bărbați. Studiul recent arată însă că arta rupestră era probabil o activitate care se realiza în familie, pentru că, ținând cont de dimensiunile mâinilor, aproximativ 20% dintre modele aparțin unor copii sau chiar bebeluși, cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani.

Concluzia le arată cercetătorilor că pictura de acest fel nu era neapărat legată de supraviețuite și nu cădea în sarcina bărbaților, ci era realizată în familie.

Probabil că desenele erau un mod prin care erau întărite legăturile în cadrul grupului, pentru că un copil mic nu ar fi putut realiza singur un asemenea contur, el având nevoie de ajutor din partea unui adult.

Cercetătorii spanioli vor să colaboreze cu mai mulți colegi din Franța, ca să analizeze și picturile rupestre de acolo.

Ei speră să afle astfel mai multe informații despre autorii acestor inedite picturi din perioada Paleolitică, nu neapărat despre tehnica folosită de ei, cât despre viața lor de zi cu zi.

Verónica Fernández-Navarro, de la Universitatea din Cantabria, coordonatoarea studiului, crede că desenele ar putea reprezenta inclusiv o formă de limbaj non-verbal: unele degetele sunt poziționate sau îndoite în anumite moduri care se repetă, sugerând astfel intenția unui mesaj.

Studiul a fost publicat în Journal of Archaeological Science.
 

Share articol: