Glisarea și apăsarea pe ecrane plate este ceva cu care am învățat să ne obișnuim în smartphone-uri, tablete și alte gadgeturi cu ecran tactil, dar nu se compară cu ușurința de a scrie pe o tastatură sau de a te juca folosind un controler fizic. 

În acest scop, cercetătorii Craig Shultz și Chris Harrison de la Future Interfaces Group (FIG) din cadrul Universității Carnegie Mellon au creat un ecran care poate scoate în evidență unele zone, în diferite configurații. Este un concept pe care l-am mai văzut, dar această versiune este mai subțire, mai ușoară și mai versatilă.

Tehnologia „Flat Panel Haptics" a FIG poate fi integrată sub un panou OLED pentru a crea proeminențele: imaginați-vă secțiuni de ecran care pot fi umflate și dezumflate cu lichid la cerere. Acest lucru ar putea adăuga o nouă dimensiune tactilă pentru lucruri cum ar fi comenzile media pop-up, tastaturile și gamepad-urile virtuale pe care le puteți găsi cu mult mai multă ușurință. După cum notează Gizmodo, feedbackul haptic, precum Taptic Engine de la Apple, produce vibrații naturale, dar nu vă ajută să găsiți elementele de pe ecran doar prin atingere. Pentru activități precum tastarea și gamingul, care necesită un timp de răspuns rapid, un ecran cu elemente pop-up ar putea face lucrurile mult mai puțin frustrante.

Pompele încorporate acționate prin electroosmoză (Embedded Electroosmotic Pumps - EEOP) sunt rețele de pompe de fluide pe un strat subțire de bază încorporat într-un dispozitiv cu ecran tactil, cum ar fi un smartphone sau un afișaj al unei mașini. Atunci când un element de pe ecran necesită un buton pop-up, fluidul umple o secțiune a stratului EEOP, iar panoul OLED de deasupra se îndoaie pentru a lua forma respectivă. Rezultatul este un „buton" care iese în afară față de suprafața plană cu până la 1,5 mm, suficient pentru a simți diferența. Când software-ul îl respinge, acesta se retrage înapoi în ecranul plat. Echipa de cercetători spune că umplerea fiecărei zone durează aproximativ o secundă, iar la atingere acestea sunt solide, ca niște taste reale.

Această tehnologie le-ar putea aminti unora de tastatura cu ecran tactil a companiei Tactus, care a fost livrată în cele din urmă drept o carcasă voluminoasă pentru iPad mini. Prototipul FIG poate lua forme și dimensiuni mai dinamice, iar echipa de cercetare spune că subtilitatea versiunii lor o diferențiază de încercările similare. „Principalul avantaj al acestei abordări este că întregul sistem mecanic există într-o formă compactă și subțire”.

Cercetătorii văd acest lucru ca pe un echivalent tactil al modului în care funcționează pixelii pe ecrane. „La fel ca pixelii LCD, straturile EEOP-urile se alimentează dintr-un rezervor comun de fluid și modelează selectiv presiunea hidraulică în și din celulele haptice”.

În forma lor actuală, butoanele pop-up au o gamă limitată de forme și dimensiuni, ceea ce le reduce versatilitatea. Dar dacă, în cele din urmă, se poate aplica același principiu la un strat cu mai multe butoane pop-up mai mici, ar putea apărea noi oportunități pentru interacțiunea cu utilizatorul, inclusiv o tastare mai ușoară pe ecran, jocuri, comenzi în mașină și chiar funcții de accesibilitate, cum ar fi braille, direct pe ecran.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: