Tunelul are o înălțime de doi metri și este săpat în piatră, la o adâncime de 20 de metri, sub un templu dedicat zeilor Osiris și Isis.

Descoperirea aparține unei echipe de egiptologi din Republica Dominicană, care au făcut cercetători la un templu din anticul oraș Taposiris Magna, situat aproape de Alexandria, fosta capitală a Egiptului.

Arheologii cred că acest tunel era folosit pentru a transporta apa în localitatea care avea o populație de aproape 20.000 de oameni în perioada dinastiei Ptolemaice, între anii 300-30 î.e.n.

Tunelul se întinde pe o lungime de peste 1.300 de metri și este un proiect de inginerie impresionant pentru acea perioadă istorică.

Din păcate însă, mare parte din templul sub care a fost ridicat s-a scufundat în urma unei serii de cutremure puternice, cu mult timp în urmă.

Mai multe statuete de albastru și câteva monede găsite în tunel i-au determinat pe unii arheologi să creadă că în templul de deasupra ar putea fi îngropată faimoasa regină Cleopatra și iubitul ei, Marc Antoniu.

Templul este dedicat zeului Osiris și soției sale, zeița Isis, iar legenda lor ar fi inspirat-o pe Cleopatra să construiască un mormânt pentru ea și iubitul ei, după ce acesta s-a sinucis.

Kathleen Martinez, arheolog la Universitatea din San Domingo, speră să descopere în ruinele templului dovada existenței acestui celebru mormânt, pe care egiptologii îl caută de decenii. Tunelul ar putea ajuta la această descoperire epocală, crede ea.
 

Share articol: