Un studiu recent arată formațiuni bizare formate pe suprafața lui Phobos, un satelit natural al planetei Marte.

Phobos, cel mai mare satelit al Planetei Roșii, prezintă striații nefirești, paralele, pe suprafața sa. Cercetătorii cred că acestea sunt de fapt canioane de mari dimensiuni, care se tot lărgesc sub acțiunea forțelor gravitaționale intense pe care Marte le exercită asupra lui Phobos.

Astfel, satelitul este practic deformat de atracția gravitațională a planetei în jurul căreia orbitează. Phobos are un diametru de aproximativ 27 de kilometri și se află la o distanță de numai 6.000 de kilometri de Marte, finalizând o orbită completă în jurul său de trei ori pe zi.

În comparație, Luna se află la peste 380.000 de kilometri distanță de Pământ și are nevoie de aproximativ 27 de zile pentru a efectua o orbită completă în jurul planetei noastre.

În plus, spre deosebire de Lună, orbita lui Phobos este instabilă, adică se apropie tot mai mult de Marte, cu aproximativ 1,8 metri la fiecare 100 de ani. De aceea, forțele mareice care sunt exercitate asupra lui sunt din ce în ce mai intense, deformându-i suprafața.

În ritmul acesta, în cele din urmă, atracția gravitațională a planetei Marte va rupe în bucăți satelitul, iar prezența uriașelor canioane este o dovadă că fenomenul a început deja, scrie Live Science, citând un studiu publicat recent în revista The Planetary Science Journal.

Distrugerea lui Phobos va avea loc în momentul în care forțele mareice exercitate asupra lui de atracția gravitațională a planetei Marte vor fi mai puternice decât gravitația care menține întreg satelitul.

După ce Phobos va fi distrus, rămășițele sale vor rămâne în jurul Planetei Roșii sub forma unui inel, asemeni inelelor planetei Saturn.

Anul viitor, Agenția Spațială Japoneză (JAXA) va lansa misiunea Martian Moons eXploration (MMX), care presupune trimiterea unei sonde spațiale pe sateliții Phobos și Deimos, pentru a colecta mostre de sol.

Astfel, cercetătorii vor putea afla cu exactitate de ce suprafața lui Phobos este plină de aceste bizare striații care par să fie canioane.
 

Share articol: