Un meteorit format acum 4,5 miliarde de ani îi poate ajuta pe cercetători să afle de unde provine apa de pe Pământ.

Bucata de rocă spațială a căzut anul trecut în curtea unei case din orașul englezesc Winchcombe și este extrem de valoroasă pentru oamenii de știință.

Micul meteorit confirmă o teorie mai veche despre originea apei pe planeta noastră: mai mulți asteroizi proveniți de la marginea sistemului solar au adus apă, sub formă de gheață, pe Pământul abia format.

Roca spațială provine dintr-un astfel de asteroid, de dimensiuni mai mari, care s-a aflat pe orbită în jurul lui Jupiter și care conținea aproximativ 11% apă.

Hidrogenul din apa de pe meteorit este prezent în două forme - hidrogen normal și deuterium (un izotop de hidrogen), care formează „apa grea”. Procentul de hidrogen și deuteriu este similar procentului întâlnit în apa terestră, prin urmare apa de pe Pământ și apa din meteorit au o origine comună.

Studierea meteoritului va continua, iar cercetătorii ar putea afla în timp și alte detalii interesante despre formarea sistemului nostru solar. Concluziile studiului au fost publicate în revista Science Advances.

Asteroizii sunt o sursă prețioasă de informații pentru oamenii de știință, pentru că mulți dintre ei au o vechime foarte mare și pot conține elementele chimice esențiale pentru apariția vieții.
 

Share articol: